StoryEditorOCM
Svijetništa od spekulacija

Kad su već krenule glasine o vojnom puču, on se pojavio na sastanku s Putinom: kineski lider prvi put u javnosti nakon gotovo dvotjednog izbivanja iz javnosti

Piše psd
28. rujna 2022. - 13:22

Kineski lider Xi Jinping pojavio se prvi put u javnosti nakon povratka sa summita u središnjoj Aziji, gdje se susreo, između ostalih i s Vladimirom Putinom. Xi se pojavio na jednoj prezentaciji kineskih tehnoloških dostignuća, a društvo su mu pravili premijer Li Keqiang i ostali čelnici Komunističke partije, piše Jutarnji list.

Zašto je to bitno? Xi u javnosti nije viđen još od 16. rujna i summita u Uzbekistanu što je potaknulo niz nevjerojatnih glasina. Jedna od njih je glasila da je svrgnut s vlasti i smješten u kućni pritvor, piše CNN. Sve je otišlo toliko daleko da se špekuliralo da se u Kini dogodio vojni puč.

Dokaza za te tvrdnje bilo je jako malo, spominjali su se brojni otkazani letovi i prisutnost vojnih vozila na ulicama kineskih gradova. Međutim, u situaciji kada je u Kini i dalje panična borba protiv covida, to je manje-više normalna situacija.

Divlje špekulacije koje su potekle, kako se kasnije doznalo, od kineskih disidenata najviše su se proširile u indijskim medijima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 13:25