StoryEditor
Svijetkoristi krizu

Janša širi orbanizam u EU napadajući novinare. Naziva ih psihijatrijskim slučajevima, prostitutkama i lažljivcima, bolesnima od Covid-Marxa i Lenjina

5. svibnja 2020. - 13:19
Jure Makovec/AFP

Janez Janša koristi krizu oko koronavirusa kako bi ugrozio novinarske i građanske slobode, te u Europi ojačao Orbanovu političku agendu, piše ugledni londonski Guardian. Britanske novine podsjećaju da Slovenija dogodine preuzima rotirajuće predsjedanje EU-om, te da Janša postaje sve sličniji Orbanu i Trumpu.

Čovjek koji je na dužnost slovenskog premijera stupio u ožujku, nakon što je Marjan Šarec podnio ostavku poslije uskrate parlamentarne potpore Levice, već je stigao proizvesti bučan medijski skandal.

Brutalno je na službenom vladinom twitteru napao istraživačkog novinara Blaža Zgagu koji se drznuo kritizirati neke vladine mjere protiv koronavirusa kao nezakonite. Janša je na računu vlade objavio kako je Zgaga "odbjegli psihijatrijski pacijent“ te da boluje od "Covid-Marxa i Lenjina".

Zgaga je ubrzo prijavio brojne „domoljubne“ napade i prijetnje putem pošte i e-maila. Janša je i ranije znao rutinski izvrijeđati novinare, nazivajući ih lažljivcima, prostitutkama ili kokainskim ovisnicima (kupovna moć slovenskih novinara ipak je znatno veća od hrvatskih).

Konzorcij udruga za slobodu tiska, uključujući Reportere bez granica, napisao je povodom ovog slučaja otvoreno pismo Věri Jourovoj, potpredsjednici Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, pozivajući je da se pozabavi slovenskom vladom. Prenijeli su joj kako se boje za život novinara Zgage nakon što su ga pristaše slovenske vlade proglasile neprijateljem države.

"Bez mržnje, bez prijetnji, bez osobnih napada. Kontaktiramo sa Slovenijom kako bismo razgovarali o situaciji", odgovorila im je Jourova, no Janša nije bio impresioniran. "Nijedan lik u slovenskoj povijesti nije učinio više na diskreditaciji novinarske zajednice od ovog lažljivca", napisao je u odgovoru Bruxellesu, misleći na Zgagu.

Aktivisti za ljudska prava kažu da paralelno s Janšinim napadima na novinare postoje i zabrinjavajući signali u vezi s nakanama nove vlade u postpandemijskoj fazi.

Parlament Slovenije već je usvojio zakon kojim se ukida participiranje nevladinih organizacija u procjenama mjera zaštite okoliša kod infrastrukturnih projekata, a pod egidom ubrzanja obnove ekonomije nakon koronavirusa sprema se rutinski pomesti i druge „smetnje“ biznisu i nacionalnim interesima.

Europa dobro zna da je Janšin politički mentor mađarski premijer Viktor Orban, te da po uzoru na njega želi maksimalno iskoristiti aktualnu zdravstvenu krizu za osobnu političku korist. I dosad je prilično vjerno kopirao Orbanovu matricu koristeći ksenofobiju, islamofobiju i govor mržnje za retoričku manipulaciju masama, a i logistiku: donedavni direktor televizijske mreže u Sloveniji koju financiraju Mađari bliski Orbanu postao je u međuvremenu Janšin ministar unutarnjih poslova.

Kad preuzme predsjedanje EU-om dogodine, Janša će biti u mogućnosti djelovati kao dodatni glas podrške unutar EU-a Orbánu i poljskoj vladi, koji žarko žele minirati sankcije unije zbog ugrožavanja demokracije i vladavine zakona.

Jednako kao i Orban, i Janša je bio optuživan za prakticiranje nepotizma, kronizma i korupcije, a 2013. je bio i osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja mita. Presudu je ukinuo slovenski ustavni sud zbog nedostatka neposrednih dokaza, te je Janša pušten na slobodu nakon odležanih šest mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 10:25