StoryEditor
SvijetPojas Gaze

Izraelska operacija ne jenjava od petka, a dosad su u njoj ubijene 24 osobe, među kojima šestero djece

Piše HINA
6. kolovoza 2022. - 23:50

Dvadeset četiri osobe, među kojima šestero djece ubijeno je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i skupine Islamskog džihada, priopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

Ministarstvo je objavilo da su žrtve ubijene u izraelskim napadima od petka.

Izraelske vlasti osporavaju ovaj broj i tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

image

AFP

Said Khatib/Afp

"Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati", ističe se u priopćenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

"Nepobitno je dokazano da je izgred rezultat zalutale rakete Islamskog džihada", tvrdi taj izvor rekavši da "raspolaže video snimkama".

Izrael tvrdi da od početka svoje operacije u petak gađa objekte Islamskog džihada, kojega je 15 boraca ubijeno, navodi izraelska vojska.

Palestinska skupina uzvraća raketiranjem izraelskog područja, a većinu raketa presreće izraelski proturaketni štit. Dvije osobe su lakše ranjene od krhotina granata, navodi spasilačka služba.

Ovo je najgori sukob židovske države i oružanih skupina u Gazi od rata u svibnju 2021. u kojemu je u 11 dana poginulo 260 ljudi na palestinskoj strani, među kojima borci i 14 na izraelskoj, među kojima vojnik, navode mjesne vlasti.

Židovska država od 2007. drži pod blokadom Pojas Gaze, teritorij s 2,3 milijuna stanovnika kojim upravljaju islamisti Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 16:02