StoryEditor
Svijetništa čudno

Iračani nisu izabrali predsjednika jer u parlamentu nije bilo kvoruma: samo se 58 od 329 zastupnika pojavilo, mnogi su jednostavno bojkotirali glasanje

Piše Hina
7. veljače 2022. - 16:05

Irački parlament otkazao je u ponedjeljak glasanje za novog predsjednika jer nije bilo kvoruma, rekla su trojica zastupnika.

Samo 58 zastupnika od 329 bilo je prisutno, što je manje od potrebne dvije trećine za izbor predsjednika čije su ovlasti uglavnom ceremonijalne.

Mnogi zastupnici u nedjelju su rekli da će bojkotirati glasanje nakon što je Vrhovni sud privremeno suspendirao kandidaturu bivšeg ministra vanjskih poslova zbog optužbi za korupciju.

Riječ je o Hošijaru Zebariju, prozapadnom političaru podrijetlom iz Iračkog Kurdistana.

Zebari je u nedjelju rekao da poštuje odluku suda, ali je optužbe odbacio.

"Većina političkih stranaka bojkotirala je današnju sjednicu zbog izostanka političkog dogovora o predsjedniku", rekao je sunitski zastupnik Mišan Džaburi.

"Parlament neće zasjedati dok ne bude dogovora", dodao je.

Odluka je udarac populističkom šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru, pobjedniku izbora u listopadu. On je obećao da će brzo progurati vladu koja bi mogla isključiti iranske saveznike. 

Sadr, Kurdska demokratska stranka čiji je Zebari član i savez sunitskih zastupnika podržali su Zebarijevu kandidaturu.

Sadr mu je uskratio potporu kada su se pojavile optužbe za korupciju i priopćio da budući predsjednik mora ispunjavati uvjete za tu dužnost.

Zebari je bio ministar vanjskih poslova više od deset godina, a 2016. parlament ga je smijenio s dužnosti ministra financija zbog optužbi za korupciju 

Po iračkom sustavu od 2005., premijer je šijit, predsjednik parlamenta sunit, a predsjednik Kurd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 07:43