StoryEditor
Svijetprenapučenost

Indija u problemu: kako obeshrabriti parove da imaju više od dvoje djece? Najgore je u Uttar Pradeshu, gdje su prihodi ispod prosjeka, a gustoća naseljenosti iznadprosječna

Piše hina
10. srpnja 2021. - 19:52

Najmnogoljudnija indijska savezna država Uttar Pradesh predložila je zakon koji bi trebao obeshrabriti parove da imaju više od dvoje djece i tako postala druga država kojom vlada stranka premijera Narendre Modija koja je dala takav prijedlog.

Da je Uttar Pradesh samostalna država, s 240 milijuna stanovnika bi bila na petom mjestu po broju stanovnika.

Gustoća naseljenosti u toj sjevernoj saveznoj državi Indije više je nego dvostruko veća od nacionalnog prosjeka.

Prema prijedlogu vlade objavljenim u subotu, parovi s više od dvoje djece više neće primati vladine beneficije ili subvencije i neće se moći javljati za radna mjesta u državnim službama.

U zakonu se navodi da je zbog "ograničenih ekoloških i ekonomskih resursa u državi neophodno i hitno da osiguranje osnovnih životnih potreba bude dostupno svim građanima".

Prihod po glavi stanovnika u Uttar Pradeshu manji je od polovine nacionalnog prosjeka.

Nacrt zakona, koji je otvoren za javnost do srpnja, trebali bi ratificirati državni zakonodavci.

Indija, koja bi do 2027. mogla prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja svijeta, još uvijek ni u jednoj saveznoj državi nema provedenu nacionalnu politiku o parovima s dvoje djece.

Sjeveroistočna država Assam, kojom također vlada Modijeva hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata, prošlog je mjeseca najavila sličnu mjeru kojom će obustaviti beneficije obiteljima s više od dvoje djece.

Uttar Pradesh, kojim upravlja hinduistički tvrdolinijaš Yogi Adityanath, dom je velikom broju muslimanskog stanovništva.

Nacrt zakona uključuje poticaje za parove s dvoje djece ako se jedno od njih odluči za dobrovoljnu sterilizaciju, uključujući povoljne kredite za izgradnju ili kupnju kuća i popuste na komunalne račune i porez na imovinu.

item - id = 1111784
related id = 0 -> 1128156
related id = 1 -> 1126037
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 03:36