StoryEditor

ICTY tužitelji skratili optužnicu protiv Karadžića

Piše PSD.
19. listopada 2009. - 20:15

Tužiteljstvo haaškog suda (ICTY) skratilo je u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića kako bi pojednostavilo slučaj i ubrzalo suđenje.

Tužitelji su morali podnijeti "pročišćenu" ili "operativnu" optužnicu nakon što je sud prihvatio prijedlog tužiteljstva da se optužnica skrati prije suđenja koje počinje 26. listopada.

Karadžić se i u skraćenoj optužnici u 11 točaka tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije točke za genocid, počinjene u ratu u BiH od 1992-95. No, u najnovijoj verziji optužnice smanjen je broj mjesta zločina, incidenata i općina.

Konačna verzija optužnice ima 69 stranica, uključujući dodatke.

Karadžić, koji odbacuje sve optužbe, neuspješno je pokušao odgoditi suđenje za 10 mjeseci tvrdeći da mu treba više vremena za pripremu.

Sud je prošli tjedan odbacio njegov zahtjev i umjesto toga odlučio da suđenje počne tjedan dana nakon podnošenja optužnice u ponedjeljak, 19. listopada.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson rekao je da je bivši vođa bosanskih Srba "razočaran" tom odlukom.

- Zabrinut je zbog početka suđenja u kojemu je jedna strana za pripreme imala 14 godina, a on čak nije imao vremena pročitati sve dokumente - rekao je Robinson.

Suđenje će početi uvodnom riječi tužiteljstva koja će trajati dva dana. Karadžić, koji se brani sam, također će na raspolaganju imati dva dana za uvodnu riječ.

Raspored sudskih ročišta bit će, kako se očekuje, objavljen idući tjedan.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:12