StoryEditor
Svijetlažna regata

Hrvat i Srbin se prijavili na regatu i zaplovili preko Atlantika s tonom kokaina: ‘Vjerovali su da nećemo pronaći drogu‘

Piše PSD
28. srpnja 2021. - 18:05

Hrvat, Srbin i Belgijanac zaputili su se preko Atlantika na brodu vrijednom milijun eura, kojim su prevozili i tonu kokaina, prenosi Net.hr.

Trio se prijavio na regatu između Lanzarote i Martiniquea, a dok se njihova jedrilica približavala Azorskim otocima presrela ih je španjolska policija. Iako je policija bila upoznata s njihovim ranijim manevrima, potraga za skrivenom drogom potrajala je puna dva sata. Za to su vrijeme tri člana posade samouvjereno čekala kraj potrage.

- Uhićeni su bili vrlo mirni jer su vjerovali da nećemo pronaći drogu - rekao je jedan od agenata.

Naposlijetku je pronađeno više od tone kokaina u duplom dnu broda blizu tanka s gorivom.

Ta bi količina droge na španjolskim ulicama dosegla vrijednost od čak 40 milijuna eura, a u Velikoj Britaniji i više od 100 milijuna.

Ovo je prvi otkriveni slučaj ovog oblika kriminala, u kojem se brodovi registriraju za transatlantske regate samo s ciljem krijumčarenja droge.

Kako piše Net.hr, policija je uz suradnju britanskih i francuskih vlasti utvrdila da su se glavni članovi skupine redovito kretali između Costa del Sola i Alicantea u Španjolskoj, Velike Britanije i otoka Sveta Lucia i Martinique.

Istraga ovim uhićenjem nije zaključena, jer su istražitelji postavili lokator i pratili drogu do samog srca kriminalne organizacije u Malagi. Potom je uhićeno još pet Britanaca, kod kojih su zaplijenjena tri luksuzna vozila, 65 tisuća eura u gotovini, dokumentacija koja dokazuje pranje novca od krijumčarenja drogom i nekoliko nekretnina vrijednih pola milijuna eura.

Prije manje od tri tjedna, španjolska je policija otkrila još jednu britansku kriminalnu organizaciju u Malagi, kod koje su također zaplijenili gotovo tonu kokaina. 

item - id = 1116051
related id = 0 -> 1126771
related id = 1 -> 1126630
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 23:31