StoryEditorOCM
Svijetnezamisliva situacija

Hitni sastanak EU ministara gotovo bez riječi o trijumfu talibana, migrante nisu ni spomenuli

Piše Željko Trkanjec/JL
17. kolovoza 2021. - 20:04

Ministri vanjskih poslova nisu uspjeli u najvažnijem: postići dogovor oko zbrinjavanja lokalnog, afganistanskog stanovništva koje je radilo za međunarodne, prije svega EU države ili agencije. To su u najavi današnjeg sastanka Jutarnjem rekli diplomatski izvori. Koji su najavili i da će se raspravljati o migrantskom valu. O svemu tome gotovo ni slova u priopćenju koje je objavio Josep Borrell, Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Točnije, toj je temi posvećeno nekoliko redaka klasične bruxelleske naracije. “EU naglašava važnost sigurnosti svih EU državljana u Afganistanu kao i lokalnog osoblja koje radi za EU ili države članice”, piše. I dodaje se kako su učinjeni svi mogući napori, u koordinaciji, kako bi se sigurnost jamčila “uključujući i tekućom evakuacijom osoblja koje je u nevolji i njihovih obitelji”. Što ne govori ništa o onome što žele čuti stanovnici EU: kako će teći evakuacija, kamo će dolaziti ti nesretni ljudi kojima svakako treba pružiti zaštitu, tko će brinuti za njih. Razumljivo je da oni budućnost vide u razvijenijim državama EU ili SAD-u. Kako će teći preseljenje?

O migrantima ni slova.

Dakle, opet je došlo do oštrih sukoba oko traženja kompromisnog rješenja. Jer, Grčka je unaprijed najavila da neće biti vrata za migrante iz Afganistana. I EU, u situaciji kad ljude treba doslovce jučer prebaciti na sigurno, ne tumači svojoj javnosti kako će to biti izvedeno.

”EU poziva sve strane u Afganistanu da poštuju sve preuzete obveze i da nastave s uključivim, sveobuhvatnim i trajnim političkim rješenjem. Zaštita i promicanje svih ljudskih prava, posebice prava žena i djevojčica, moraju biti sastavni dio ovih napora; žene moraju imati podršku i biti slobodne u potpunosti pridonijeti ovom procesu”, stoji u priopćenju koje je nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU objavio Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ministri su naglasili da su u pitanju dobrobit i sigurnost građana Afganistana, politička dostignuća i ljudska prava, kao i regionalna i međunarodna sigurnost. “Pregovarački proces između afganistanske vlade i talibana nudi je najbolje šanse za postizanje rješenja koje bi jamčilo sigurnost i miran suživot unutar Afganistana i u regiji”, ističe Borrell dodajući da EU poziva sve strane u Afganistanu da poštuju sve preuzete obveze i da nastave u smjeru uključivog, sveobuhvatnog i trajnog političkog rješenja, zaključuje Jutarnji list. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 23:06