StoryEditor
Svijet'nisu bili svjesni'

Europski sud odbacio slučaj protiv UN-a: Nizozemci nisu krivi za masakr u Srebrenici

22. rujna 2016. - 14:42
srebrenica_reportaza60-100715

Europski sud za ljudska prava odbacio je u četvrtak slučaj u kojemu se tvrdilo da su tri pripadnika mirovnih snaga UN-a kazneno odgovorna za masakr u Srebrenici 1995. 

Sud je objavio odluku po tužbi članova obitelji tri žrtve srebreničkog genocida o tome je li im Nizozemska, čiji su vojnici u sklopu UN-ovih snaga bili zaduženi za zaštitu enklave, prekršila ljudska prava.

Slučaj su iznijeli sudu četiri rođaka žrtava masakra.

Sud je priopćio da su vlasti dostatno istražile djelovanje mirovnjaka iz Nizozemske i dodao je da je "nemoguće zaključiti da su istrage bile neučinkovite ili neadekvatne".

Oni su ustvrdili da su pripadnici mirovnih snaga imali ulogu u pogibiji članova njihovih obitelji na način da su im naredili da izađu iz UN-ovog kompleksa nedaleko od Srebrenice kada su to područje osvojili bosanski Srbi.

Sva su trojica ubijena u masakru koji su počinile vojska bosanskih Srba i srpske  paravojne postrojbe. Ubijeno je između 7.000 i 8.000 Bošnjaka.

Sud je podržao odluke državnog odvjetnika i prizivnog suda Arnhem-Leeuwardena priopćivši da pripadnici mirovnih snaga nisu izravno sudjelovali u ubojstvima te da "nisu bili svjesni razmjera prijetećeg masakra".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 17:13