StoryEditor

Europska komisija: utvrđuju se uzroci požara, zgrada i dalje zatvorena

Piše PSD.
19. svibnja 2009. - 18:04

Uzrok požara koji je izbio u ponedjeljak u zgradi Europske komisije još nije utvrđen, a zgrada će ostati zatvorena još neko vrijeme kako bi se osposobila za normalno funkcioniranje, rečeno je u utorak u Bruxellesu.

- Nitko za sada ne može raditi u Berlaymontu. Prvo se mora pristupiti čišćenju i obaviti neke radove i uspostaviti električni sustav - rekao je u utorak glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger na redovitoj konferenciji za novinare, koja je ovaj put održana u zgradi Breydel, u kojoj je bilo sjedište Komisije desetak godina dok je trajala obnova Berlaymonta.

U Breydelu je radila i prethodna Komisija Romana Prodija, a tamo je mandat započeo i sadašnji predsjednik Jose Manuel Barroso.

Na novinarsko pitanje što je uzrok i može li se isključiti namjerno podmetanje požara, Laitenberger je rekao "da se ništa ne može isključiti. Provodi se istraga i treba sačekati rezultate te istrage".

Laitenberger također nije mogao reći kada će zgrada biti ponovno otvorena. Prema glasnogovorniku, koji je u ponedjeljak navečer imao prigodu ući u Berlaymont, u zgradi se osjeća jaki miris dima.

- Postoje dvije vrste štete, od samog požara i od posljedica gašenja vatre. U blizini dvorane za novinske konferencije nema oštećenja od vatre, ali se vidi da je curila voda kada su vatrogasci gasili požar - rekao je Laitenberger.

Dobar dio konferencije za novinare protekao je u pokušajima odgovora na pitanje zašto se alarm aktivirao tek 27 minuta nakon što se osjetio jaki miris dima, a novinari koji su radili u radnoj sobi, odmah pored konferencijske dvorane, napustili su prostoriju tek nakon što su ih usmeno upozorili pripadnici osiguranja.

U tom trenutku tamo je radilo desetak novinara, dok ih je najveći dio bio u zgradi Vijeća EU-a, preko puta Komisije, u kojoj se održavao redoviti sastanak ministara vanjskih poslova.

Laitenberger je rekao da je evakuacija oko 2.700 osoba koje rade u Berlaymontu provedena na zadovoljavajaći način, dodajući da to ne znači da se sigurnosno protokoli ne mogu poboljšati.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 11:17