StoryEditorOCM
Svijetpomoć ukrajini

Englezi ‘guraju‘ stvaranje koalicije koja će ispuniti najveću želju Zelenskog: ‘Od obuke do isporuke aviona F-16‘

Piše hina
16. svibnja 2023. - 23:11

London želi uspostaviti "međunarodnu koaliciju" kako bi pomogao Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea.

Dvojica premijera sastala su se na marginama samita Vijeća Europe na Islandu i "složili su se da će raditi zajedno na uspostavi međunarodne koalicije kako bi Ukrajini omogućili borbene zračne sposobnosti..., od obuke do isporuke zrakoplova F-16", navodi se u priopćenju.

Čelnicima okupljenima na samitu u Reykjaviku obratio se ukrjainski predsjednik Volodimir Zelenski putem videoveze.

"Zahvaljujem svim zemljama i čelnicima koji nam pomažu da poboljšamo našu zračnu obranu. Pokazujemo što znači naših 100% i što znači moć slobodnog svijeta", rekao je.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine kao čuvar demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi.

Rusija je isključena iz članstva skupine nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, na samitu je zastupljena samo kao promatrač.

Godinu dana nakon što su isključili Rusiju iz svojih redova, čelnici 46 zemalja Vijeća Europe pokrenuli su u utorak u prijestolnici Islanda "registar štete" uzrokovane invazijom na Ukrajinu, kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:09