StoryEditor
SvijetHERstory

Dvije astronautkinje upravo ušle u povijest: pogledajte uživo prvu šetnju u otvorenom svemiru u kojoj sudjeluju samo žene

Piše A.B.K.
18. listopada 2019. - 18:58

 Američke astronautkinje Christina Hammock Koch i Jessica Meir upravo su ušle u povijest kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u kojoj su izašle s Međunarodne svemirske postaje (ISS) i zamijenile neispravnu bateriju jednog modula.

NASA-ine astronautkinje iz postaje su izašle oko 14 sati, a misija bi trebala trajati oko pet sati.

“Svemirska šetnja” je astronautski žargon, koji označava svemirsku misiju koja se vrši izvan letjelice (EVA – extra vehicular activity).

Izlazak Christine Koch i Jessice Meir prenosi se uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj internetskoj stranici.

Dvije astronautkinje moraju zamijeniti bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku ove godine, no morala se otkazati jer jedna od astronautkinja nije imala prikladno svemirsko odijelo, pa ju je u zadaći zamijenio muški kolega. Naime, svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo je preveliko pa je njezin izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Koch je već prošetala svemirom, i današnji izlazak joj je već četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.

Christina Hammock Koch je astrofizičarka i inženjerka, a diplomirala je i NASA-in akademski program pri Goddard Space Flight Centru. Od malena je sanjala da postane astronautkinja i sada živi svoj san. Rođena je 1979. u Michiganu, a do ove četvrte šetnje je imala 20 sati i 31 minutu provedenu u otvorenom svemiru.

Jessica Meir je NASA-ina astronautkinja iz iste grupe kao i Kochova – klase 2013. Rođena je 1977. u saveznoj državi Maine. Započela je studirati biologiju, a na kraju je stekla master i iz oblasti svemirskih studija i inženjerstva.

Ima i doktorat iz marinske biologije, a bila je i na post doktorskom studiju gdje je proučavala fiziologiju hipoksije tj. prilagođavanja organizma na velike nadmorske visine gdje ima manje kisika. Stanarka je ISS-a od rujna ove godine i postala je 15. žena u svemiru. Kako je ona Amerikanka švedsko-izraelskog porijekla, tako će postati i „prva Šveđanka u svemiru“.

Prije šetnje, astronauti trebaju izbaciti što više dušika iz organizma i udisati kisik oko dva sata prije izlaska, kako bi spriječili dekompresijsku bolest i stvaranje mjehurića dušika u krvi.

Do sada je bilo 420 svemirskih šetnji, 220 sa ISS-a, i u svima su dominirali muškarci. Ovaj ženski izlazak je promijenio povijest, a iz NASA-e su ovaj događaj nazvali „HERstory“.

Prva žena u svemiru je bila Valentina Vladimirovna Tereškova, a prva žena koja je izašla u svemirsku šetnju 1984. bila je Svjetlana Jevgenijevna Savickaja.​

Prvi muškarac koji je to učinio davne l967. je nedavno preminuli ruski astronaut Leksej Leonov.

 

#NASA# ASTRONAUTKINJE# ŠETNJA SVEMIROM

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:19