StoryEditorOCM
Svijetgotovo je

Dugogodišnji procvat njemačkog tržišta nekretnina je završen! Zavod za statistiku objavio što se događa s cijenama

Piše Vijesti SD
25. ožujka 2023. - 13:23

Dugogodišnji procvat njemačkog tržišta nekretnina je završio. Stanovi i kuće za jednu ili dvije obitelji u zadnjem su tromjesečju pojeftinili za 3,6 posto, najviše u posljednjih 16 godina, objavio je Državni zavod za statistiku, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Pad je, uz minus od pet posto, bio još izraženiji u odnosu na prethodni kvartal.

Usporedna promjena posljednji put zabilježena je u prvom tromjesečju 2007. Stanovi su prošle godine pojeftinili 3,8 posto, kažu statističari.

“Ključni čimbenik je slaba potražnja. Kupci su oprezniji zbog povećanja troškova financiranja i nastavka jake inflacije”, objavio je institut.

Krediti su poskupjeli jer je Europska središnja banka, računajući s inflacijom, od ovog ljeta značajno podigla temeljne kamate, što se prelilo i na kredite poslovnih banaka.

Unatoč povlačenju cijena u prošlom tromjesečju, nakon rasta u prva tri kvartala, stanovi i kuće na kraju 2022. bili su 5,3 posto skuplji nego 12 mjeseci ranije.

Prošle godine stanovi i obiteljske kuće poskupjeli su u prosjeku za 11,5 posto, najviše od početka praćenja 2000. godine, prenosi Fenix magazin.

U posljednja tri mjeseca prošle godine općenito su pale cijene nekretnina i u gradovima i u ruralnim područjima, stanova manje nego obiteljskih kuća.

U velikim njemačkim gradovima – Berlinu, Hamburgu, Münchenu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu i Dusseldorfu – kuće za jednu ili dvije obitelji pojeftinile su u prosjeku za 2,9 posto, a stanovi za 1,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 07:08