StoryEditor
Svijetbravo za berlin

Drastičan potez protiv razornog učinka masovnog turizma, vlastima europske metropole je dosta: Građani si moraju moći priuštiti stanovanje u svom gradu!

Piše PSD
21. srpnja 2019. - 10:03
zagreb9-14072019

Dok hrvatski građani negoduju zbog rasta cijena stanova i pustošenja starih gradskih jezgri kao posljedice turističkog zamaha, a gradske vlasti sliježu ramenima, iz Berlina stiže zanimljiv primjer. Kako piše The Guardian, pokrajinska samouprava, koja obuhvaća njemački glavni grad, odlučila je kupiti 670 stanova u jednoj od poznatih ulica, Aleji Karla Marxa.

Otkipila ih je od tvrtke koja ih je planirala prodati tvrtki za prodaju nekretnina Deutsche Wohnen, zbog čega su se stanari krajem godine pobunili i organizirali niz prosvjeda strahujući da će zbog transakcije 'skočiti' stanarine.

Gasi taj rešo i bježi odavde: naši susjedi znaju kako se obračunati s prekomodnim gostima, turistima koji su usred grada pristavili kavu naplatili paprenu kaznu

Nakon nekoliko mjeseci pregovaranja, berlinska gradska uprava objavila je da će tri ulična bloka u Aleji Karla Marxa kupiti Gewobag, nekretninska tvrtka u vlasništvu lokalne samouprave. Berlinski gradonačelnik Michael Müller ustvrdio je da je ta taj potez tek dio šire strategije protiv rasta stanarina i cijena nekretnina u gradu. Procjenjuje se da je ovaj potez koštao između 90 i 100 milijuna eura.

- Građani Berlina trebali bi i dalje moći priuštiti stanovanje u svojem gradu. Berlin mora uspostaviti kontrolu nad svojim tržištem nekretnina i zbog toga namjeravamo kupovati stanove kad god budemo mogli - kazao je Müller.

Kako piše Guardian, Berlin je samo jedan u nizu gradova s istim problemom. Rast turističkog prometa i s njime povezano iznajmljivanje stanova, soba i apartmana na kratke rokove glavni su uzroci snažnog skoka cijena u brojnim svjetskim metropolama. Problem predstavlja i investicijska kupnja nekretnina kao vrste ulaganja, bez namjere da se u njima boravi, što dovodi do pražnjenja gradskih četvrti u kojima stanovi postaju preskupi za prosječne građane. 

Prije mjesec dana devet velikih europskih gradova poslalo je otvoreno pismo čelništvu Europske unije, u kojem se traži da se nešto poduzme po tom pitanju. Amsterdam, Barcelona, Beč, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Krakow, München, Pariz i Valencia u pismu upozoravaju na problem kratkoročnog iznajmljivanja stanova i internetske servise koji to omogućavaju, poput stranica Airbnb ili Booking.com, te od novog sastava Europske komisije traže da se više učini u reguliranju takve vrste najma nekretnina jer dovodi do iseljavanja i mijenjaja strukture gradskih četvrti i gradova.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 06:36