StoryEditor
Svijet‘super veliki‘

Dok se cijeli svijet bori s ‘koronom‘, oni testiraju novo oružje: Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Piše Hina
30. ožujka 2020. - 08:56

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvela posljednje testiranje takozvanog "super velikog" višecijevnog raketnog bacača. 

Sustav, koji je uspješno testiran, uskoro će se isporučiti vojnim jedinicama u zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA. Cilj ovog testiranja bila je provjera tehnoloških i taktičkih specifikacija sustava, piše KCNA. 

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dva balistička projektila kratkog dometa u Japansko more, objavila je Južna Koreja. To je bilo četvrto testiranje Pjongjanga ovog mjeseca nakon tromjesečne pauze. 

Dva projektila lansirana su iz grada Wonsana sa istočne obale Sjeverne Koreje. Projektili su letjeli oko 230 kilometara i dosegli visinu od oko 30 kilometara, navelo je vojno zapovjedništvo. 

Japanski dužnosnici rekli su da su projektili letjeli oko 250 kilometara prije nego što su pali u more, objavila je novinska agencija Kyodo. 

Nuklearnoj sili je rezolucijom UN-a zabranjeno testiranje balističkih projektila i nametnute su joj stroge međunarodne sankcije kako bi je odvratili od razvoja raketa s nuklearnim bojnim glavama. 

Globalna zabrinutost zbog Sjeverne Koreje porasla je krajem 2019. kada je Pjongjang nametnuo rok od jedne godine SAD-u da ih oslobodi sankcija i zaprijetio mu "božićnim poklonom", što je uglavnom protumačeno kao testiranje oružja ako im se ne ispune zahtjevi. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je 1. siječnja da će svijet vidjeti "novo strateško oružje" u bliskoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 23:21