StoryEditorOCM
Svijetneočekivani potez

Dogodilo se čudo, Kremlj priznao grešku! Nakon što je naoružani muškarac otvorio paljbu u regrutacijskom centru potvrdili da imaju problema, bijes građana prerasta u nasilje

Piše S.Pg.
27. rujna 2022. - 11:54

U jednom od rijetkih otkrivanja vlastitih pogrešaka, Kremlj je u ponedjeljak priznao da je plan za pojačanje ruskih redova na bojištima u Ukrajinu pun problema - javlja New York Times.

Do tog neočekivanog priznanja došlo je istog dana kada je muškarac, očito bijesan zbog mobilizacije, pucao i teško ranio časnika za novačenje u regrutacijskom centru u Sibiru.

Potpuna panika u ruskom uredu za regrutaciju: Mladić otvorio paljbu, vojni komesar teško ranjen, a ovaj se dao u bijeg... Pogledajte snimku

Otkako je ruski predsjednik Putin prošlog tjedna najavio "djelomičnu mobilizaciju" za 300.000 rezervista, počela su pristizati izvješća o problemima u novačenju u ruralnim regijama u kojima uglavnom žive etničke manjine. Prosvjedi su izbili u tim udaljenim gradovima, centri za novačenje postali su meta napada, neki su gorili, a tisuće vojno sposobnih muškaraca spakiralo se u zrakoplove i automobile kako bi pobjegli preko granice.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, priznao je u ponedjeljak da je bilo nepravilnosti u pozivima u vojsku, tako da su pozvani i muškarci nesposobni za vojnu službu, kao i drugi koji nisu rezervisti, ali je pokušao prebaciti krivnju na lokalne vlasti koje provode mobilizaciju diljem zemlje.

"Ima slučajeva u kojima je uredba o mobilizaciji prekršena", rekao je Peskov novinarima u telefonskom brifingu. "U nekim regijama guverneri  rade na ispravljanju situacije."

Guverneri nekoliko ruskih regija - uključujući Belgorod, Kostromu, Vladimir, Jakutiju i Magadan na dalekom istoku - priznali su pozvani ljudi koji nisu zadovoljili kriterije ministarstva obrane. "Ovi slučajevi nepoštivanja kriterija se rješavaju" rekao je Peskov, "i nadamo se da će sve pogreške biti ispravljene."

U istočnoj regiji Irkutsk vlasti su uhitile osumnjičenog za pucnjavu u regrutacijskom centru. Identificiran je kao Ruslan Zinin, mladić u srednjim dvadesetim godinama, čija je majka, Marina Zinina, rekla lokalnim novinama da se njezinn sin naljutio nakon što je njegov blizak prijatelj primio poziv za regrutaciju iako nikad ranije nije služio u ruskoj vojsci. Ministar obrane prošlog je tjedna obećao da će se pozivati ​​samo muškarci s vojnim iskustvom i specijalizacijom. "Ruslan je bio jako uzrujan zbog toga", rekla je Zinina. "Rekli su da će biti djelomična mobilizacija, a ispada da odvode sve."

Mjesecima je Putin opirao proglašenju mobilizacije, nastojeći sačuvati privid normalnosti u Rusiji. Ali, s razbijanjem ruskih snaga u sjeveroistočnoj Ukrajini ovog mjeseca i s kritikama koje rastu iz nacionalističkih, proratnih redova, Putin se ipak odlučio za taj korak.

Iznenadni preokret iznenadio je mnoge Ruse i doveo do raširenih glasina da će vlasti zatvoriti granice kako bi vojno sposobne muškarce zadržale u zemlji. Procjenjuje se da je od prošle srijede 261.000 muškaraca pobjeglo iz Rusije, prema neovisnim novinama Novaja Gazeta, koje se pozivaju na izvore u ruskim sigurnosnim službama.

Dok se ruska vojska bori da zadrži ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu, poslani su deseci tisuća poziva na mobilizaciji, a analitičari kažu kako vjeruju da će mnogi novaci uskoro biti poslani i na prve crte. Ali zbog problema s opskrbom i velikih žrtava u ratu, kažu analitičari, Kremlj će se najvjerojatnije potruditi da ih što hitnije obuči i opremi.

"Nedostatak vojnih instruktora i žurba s kojom je Rusija započela mobilizaciju, sugerira da će se mnoge od unovačenih trupa rasporediti na prvu crtu uz minimalnu pripremu", procjena je britanske obrambene obavještajne agencije.

Michael Kofman, direktor Ruskih studija pri C.N.A., američkog obrambenog istraživačkog instituta, rekao je u ponedjeljak da su regionalne agencije koje mobiliziraju ruske muškarce pokušavale na svaki način popuniti kvote i, očito, regrutirale bez obzira na kvalifikacije.

Po Kofmanu, ruski je cilj hitno stabiliziraati svoje obrambene linije i spriječiti još jedan ukrajinski protunapad prije zime. Rekao je da bi dovoljno široka mobilizacija mogla ojačati sposobnost Moskve da održi svoje ratne operacije, ali je napomenuo da joj nedostaju instruktori za nove regrute, budući da je vojska već rasporedila časnike i angažirala profesionalce još prije nekoliko mjeseci.

"Mislim da će u najboljem slučaju dobiti dva tjedna za neku vrstu uvodne obuke prije nego što budu poslani u rat", rekao je Kofman. "Uvelike je nejasno kakve će biti implikacije takve prakse i kako će to ići", izjavio je za NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 22:46