StoryEditorOCM
Svijetizgleda da je cjepivo sigurno

Cijepio se najmanje 87 puta kako bi prodavao podatke za covid potvrde. Osoblje na punktu za cijepljenje ga je prepoznalo te je pozvana policija

Piše psd
3. travnja 2022. - 10:26

Jedan Nijemac pod istragom je nakon što su vlasti otkrile da je primio cjepivo protiv koronavirusa najmanje 87 puta. Prema informacijama do kojih je došao Frei Presse, 61-godišnji muškarac posjetio je nekoliko centara za cijepljenje u istočnonjemačkim pokrajinama Saskoj i Saskoj-Anhalt. Vjeruje se da je muškarac uzimao i do tri doze dnevno, bockajući se na različitim mjestima. Samo u saveznoj državi Saskoj zabilježio je njegovih 87 cijepljenja protiv koronavirusa.

Član osoblja centra u Dresdenu postao je sumnjičav kada je prepoznao čovjeka, rekao je glasnogovornik njemačkog Crvenog križa Kai Kranich za novine. Sljedeći put kada je ušao u centar za cijepljenje u Eilenburgu, izvan Leipziga, osoblje je pozvalo policiju i on je priveden, javlja Deutsche Welle.

Njemački Crveni križ podigao je optužnicu protiv muškarca zbog sumnje da je sudjelovao u prodaji covid putovnica. Kriminalističke istrage trenutno su u tijeku u pokrajini Saskoj, a vlasti u drugim njemačkim pokrajinama također istražuju muškarca. Nejasno je koliko je puta muškarac zapravo primio cjepivo protiv koronavirusa, ali se očekuje da će taj broj biti veći od 87 zasad poznatih uboda.

Prema izvješću, svaki put kada bi muškarac ušao na punkt za cijepljenje, sa sobom bi donio novi, prazan dokument o primljenom cjepivu. Nakon što bi dobio ubod, uklanjao bi stranice s podacima o brojevima serije cjepiva i prodavao ih protivnicima cjepiva.

Čovjek se prijavljivao za termine cijepljenja koristeći svoje ime i datum rođenja, ali ne bi predočio svoju iskaznicu zdravstvenog osiguranja na sastancima, što je moglo otkriti njegov dotadašnji zdravstveni karton i povijest uzimanje cjepiva. Ovaj slučaj je također razotkrio nedostatke u njemačkom zdravstvenom sustavu gdje medicinske informacije uglavnom nisu digitalizirane ili centralno pohranjene. "Nacionalni registar cjepiva ili registar cjepiva protiv koronavirusa odmah bi rasvijetlio slučaj", rekao je za novine Knut Köhler, glasnogovornik savezne medicinske udruge Saske.

U Njemačkoj je više od 75 posto populacije koja ispunjava uvjete potpuno cijepljeno, dok je oko 58 posto primilo dopunsku vakcinu. Brojke posebno zaostaju u istočnonjemačkim državama, gdje stopa potpuno cijepljenih u Saskoj iznosi 64,5 posto. Njemačka stopa procijepljenosti daleko je iza njenih zapadnoeuropskih susjeda, pri čemu je Španjolska zabilježila 85 posto potpuno cijepljenih, a Portugal izvijestio o stopi od preko 91 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:49