StoryEditor
SvijetVELIKI SAMIT

Čelnici vodećih europskih zemalja vesele se suradnji s Bidenom u NATO-u, Macron: ‘S njim, Amerika se vratila kao lider slobodnog svijeta‘

Piše HINA
12. lipnja 2021. - 18:28

Sjedinjene Države vratile su se kao kooperativni lider slobodnog svijeta, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmaneul Macron, ilustrirajući olakšanje koje osjećaju mnogi američki saveznici nakon razdoblja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na sastanku s Macronom, Biden, upitan je li se Amerika vratila, okrenuo se francuskom predsjedniku i rekao da bi on  trebao odgovoriti na to pitanje.

"Da, definitivno", rekao je Macron. "Sjajno je imati američkog predsjednika koji je dio kluba i vrlo voljan surađivati", kazao je Macron. "Ono što vi pokazujete jest da je vodstvo partnerstvo".

Macronove riječi slične su onima koje je u petak izrekao britanski premijer Boris Johnson, naglasivši da je Biden "veliki dašak svježeg zraka".

Ni Macron niti Johnson nisu povukli izravnu poveznicu između Bidena i  Trumpa, ali su obojica pohvalili Bidenov kooperativni ton a dužnosnici su rekli da je došlo do olakšanja nakon Trumpa koji je znao šokirati mnoge europske saveznike.

Biden se složio i rekao da su se "Sjedinjene Države, kao što sam već rekao, vratile, mi smo se vratili".

Biden je rekao da SAD snažno osjećaju koheziju NATO-a i izrazio potporu Europskoj uniji koju je Trump znao jako kritizirati za vrijeme svog predsjedanja od 2017.-2021.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 10:22