StoryEditor
SvijetNEVIĐENO POSKUPLJENJE

Britanski mediji naglašavaju slabosti Europske unije: ‘Putin stoji iza poskupljenja na energetskom tržištu, Merkel i Macron uskoro će shvatiti svoju grešku‘

Piše PSD
14. listopada 2021. - 15:57

Britanski mediji proteklih mjeseci učestalo kritiziraju EU, prije svega Njemačku i Francusku, po brojnim pitanjima i potezima koje oni povlače. Naravno, to ne može biti i nije slučajno, već se mora shvatiti isključivo kao pomoćno sredstvo političkog pritiska Londona na Bruxelles i ključne europske prijestolnice da odustanu od svojih autonomnih rješenja donošenja odluka i strategija koje bi bile izvan utvrđenih okvira i prakse euroatlantskog partnerstva, uključno i NATO saveza, piše Geopolitika News.

Drugim riječima, London preko svojih medija vješto manipulira novonastalim okolnostima i koristi sve slabosti i probleme s kojima se suočava Europska unija danas, a koji nisu postojali dok je Velika Britanija bila u mnogočemu privilegirana članica - što, naravno, nije slučajno.

Ni politika koju vode Bruxelles, Pariz ili Berlin nije blistava. Međutim, politiku bez mana sasvim sigurno sigurno ne vodi ni London ili bilo tko drugi, pa to ne znači da po njemu europski mediji moraju udarati „drvljem i kamenjem“.

Jedan od tendencioznih medijskih uradaka spomenutog karaktera s Otoka svakako je i onaj od strane uredništva The Telegraph-a od 13. listopada, koji kritizira Njemačku i Francusku  zbog njihovih napora da osiguraju hitne isporuke plina iz Rusije, što, prema tom britanskom mediju, pokazuje koliko Europa ovisi o Kremlju za podmirivanje svojih energetskih potreba, navodi se na portalu Geopolitika.

Svjetske cijene energije obaraju rekorde, dajući do znanja kako ruski predsjednik Vladimir Putin aktivno promiče takvo poskupljenje nastojeći natjerati Europu da certificira plinovod Sjeverni tok 2, koji je dovršen prošlog mjeseca, navodi britanski medij.

Kako je ministar financija lord Theodore Agnew iz Oultona ovog tjedna rekao u parlamentu, poskupljenja na globalnim energetskim tržištima više su povezana s “geopolitičkim potezima” Rusije nego s deficitom.

Navodi se kako će trenutačna energetska kriza biti poziv na uzbunu europskim čelnicima koji su dosljedno ignorirali upozorenja američkih administracija da je Sjeverni tok 2, Putinov alat za kontrolu budućih energetskih potreba Europe. Zbog toga je, kako se navodi, sada i ostatak Europe u rukama Putina, što ne bi bio slučaj da su „njeni čelnici obratili više pozornosti na motive Moskve za izgradnju Sjevernog toka 2, kojim bi se plin iz Rusije dostavljao izravno u Njemačku“, navodi se u tekstu koji je objavio The Telegraph.

Navedeni britanski medij navodi i kako će Angela Merkel i Emmanuel Macron, pokušavajući ovu krizu riješiti pregovorima s Rusijom, uskoro shvatiti da svaki sporazum s Kremljem neće zaključiti pod svojim, već Putinovim uvjetima.

The Telegraph ni ovaj put ne donosi rješenje, odnosno zaključak ili prijedlog što je Europi činiti po pitanju osiguranja svoje energetske stabilnosti, osim što bi se trebali suprotstavljati Rusiji.

Autori članka, osim upozorenja kako Amerikanci nisu uzalud ukazivali na štetnost Sjevernog toka 2, istodobno šute o činjenici kako bi upravo njegovo pokretanje moglo riješiti ne samo sadašnje, već i dugoročne probleme EU  s pitanjem opskrbe „plavim energentom“. Naravno da šute, kada smo po tom pitanju već na polju čiste geopolitike tj. nastojanja za promicanjem svojih interesa.

EU je jednostavno još predaleko od svoje energetske nezavisnosti, zaključuje Geopolitika, i teško da će u takvim uvjetima do kraja „rezati granu na kojoj sjedi“, rušeći svoje energetske veze s Rusijom koja joj samo po pitanju uvoza plina sada osigurava gotovo 40 posto ukupnih potreba. London i Washington s tim nemaju problema pa im je lako pričati priče i igrati na emocije ljudi. Prije svega na njihovo zastrašivanje ljutim Putinom koji samo što nije počeo agresiju, od koje će Europu jedino zaštititi Britanci i Amerikanci. Naravno, s europljanima u prvim redovima – kao topovsko meso, što ne bi bilo prvi put.

item - id = 1135019
related id = 0 -> 1135007
related id = 1 -> 1134975
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 15:57