StoryEditor
SvijetMijenja politiku

Biden planira izdvojiti oko 150 milijuna dolara pomoći Palestincima, nadoknađuje ono što je Trump ukinuo: cilj je popraviti narušene veze

7. travnja 2021. - 18:45
AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira izdvojiti oko 150 milijuna dolara pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koju je bivši predsjednik Donald Trump ukinuo, rekli su upućeni izvori u srijedu.

Očekuje se da će se pomoć, koja će se uglavnom pružati putem UN-ove agencije za pomoć UNWRA, objaviti u srijedu u sklopu napora da se poprave veze SAD-a s Palestincima narušene za Trumpova mandata. 

Demokratski predsjednik Biden jasno je rekao da namjerava izmijeniti politiku svog republikanskog prethodnika kojega su Palestinci proglasili u najvećoj mjeri pristranim u korist Izraela.

Nova administracija prije se obvezala da će nastaviti sa stotinama milijuna dolara gospodarske i humanitarne pomoći i raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bidenovi pomoćnici također su jasno stavili do znanja da žele ponovno uspostaviti cilj pregovaračkog rješenja dviju država kao prioritet u američkoj politici u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

No, do sada su se kretali oprezno, a svi bitniji koraci vjerojatno će se pričekati nakon neizvjesnih izraelskih izbora u ožujku, nakon kojih slijede palestinski izbori najavljeni za sljedeće mjesece.

Trumpova administracija blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018.

Taj je potez doživljen kao pokušaj da se Palestinci prisile na pregovore s Izraelom pod uvjetima koje je palestinsko vodstvo označilo kao pokušaj da im uskrati održivu državu.

To je uključivalo ukidanje potpore financiranju Agencije Ujedinjenih naroda za rad i pomoć (UNWRA), koja pruža pomoć i za oko 5,7 milijuna registriranih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.

Očekuje se da će obnovljeno financiranje uglavnom biti usmjereno na UNWRA-u, a administracija zasad vjerojatno neće nastaviti davati izravnu ekonomsku pomoć Palestinskoj samoupravi, rekli su izvori za Reuters.

Novac koji će se dati UNWRA-i neće odmah vratiti doprinose na razinu od 365 milijuna dolara koju je SAD dao agenciji 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 07:48