StoryEditor
Svijetraznio se na aerodromu

Belgijski radio objavio poruku bombaša koji je izveo napad u Bruxellesu: Bog je odlučio tako...

16. veljače 2017. - 15:15
belga

Privatna belgijska radijska postaja Bel-RTL objavila je u četvrtak dijelove "audioporuke" Ibrahima El Bakraouija, bombaša samoubojice koji se raznio 22. ožujka 2016. u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem.

Ta audio 'oporuka' pronađena je na laptopu odbačenom u kantu za smeće blizu mjesta na kojemu su se skrivali džihadisti.

Poruka, za koju se znalo da postoji, snimljena je dan uoči napada u međunarodnoj zračnoj luci i u podzemnoj željeznici u belgijskoj prijestolnici u kojima su poginule 32 osobe. Iskorištena je u istrazi, kao i drugi audiozapisi pronađeni na istom računalu.

U izvatku koji je objavio Bel-RTL, Ibrahim El Bakraoui se obraća svom nećaku Yassineu Attaru, kojeg pravosuđe sumnjiči da mu je pomagao dok je živio u ilegali.

"Eto, brate nismo imali prigodu da se ponovo vidimo. Bog je odlučio da se tako ima dogoditi. Oprosti ako sam te čime uvrijedio i znaj da imaš važno mjesto u mom srcu, hvala ti na svemu što si učinio za mene", govori u poruci.

Zatim ga poziva da ga slijedi: "Nadam se, ako Bog da, da ćeš nam se uskoro i ti pridružiti u raju".

Yacine Attar je nakon toga optužen u Belgiji zbog "sudjelovanja u djelatnosti terorističke skupine".

Poruka je snimljena tri dana pošto je u Molenbeeku, bruxelleskoj četvrti, uhićen Salah Abdeslam, jedini preživjeli član skupine koja je 13. studenog 2015. izvela napad u Parizu.

Dok je policija tragala za El Bakraouijem i njegovim pomagačima, oni su odlučili da će sutradan napasti podzemnu željeznicu i zračnu luku u belgijskoj prijestolnici te planirali nove napade u Francuskoj, vidljivo je iz informacija sa snimki pronađenih na El Bakraouijevu računalu.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 01:08