StoryEditor
SvijetQR kod

Austrijska javna televizija objavila: pao dogovor 13 zemalja EU oko kriterija za stvaranje covid-putovnice koja bi ovog ljeta trebala olakšati turistička putovanja, evo kako će funkcionirati

Piše Snježana Pavić/JL
12. travnja 2021. - 13:42
Johann Schwarz/AFP

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorili su sedam kriterija za stvaranje covid-putovnice koja bi trebala olakšati turistička putovanja ovog ljeta, prenosi austrijska javna televizija ORF - piše Snježana Pavić za Jutarnji list.

Cilj je uvesti covid-putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji.

Covid-putovnicom bi se jednostavno dokazivalo je li netko cijepljen, ili je prebolio covid-19, ili ima važeći negativni test. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, kaže austrijska ministrica turizma.

image
Valentino Belloni/AFP

Na poziv ministrice Elisabeth Köstinger, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska i Austrija prvi put su o uvođenju covid-putovnice razgovarali 29. ožujka. Dva tjedna kasnije, 13 članica EU složilo se da bi se koronapropusnica trebala uvesti najkasnije do lipnja, čime bi se olakšala putovanja prije kraja pandemije.

image
Johann Schwarz/AFP

Glavni je uvjet kako izbjeći diskriminaciju, covid-putovnica ne smije se iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

image
Johann Schwarz/AFP

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama, javlja ORF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 22:09