StoryEditor
Svijetbojni otrov

Angela Merkel najoštrije osudila trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, zatražila objašnjenje Moskve

2. rujna 2020. - 19:03
Markus Schreiber/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je najoštrije osudila trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog bojnim otrovom i od ruske vlade zatražila objašnjenje.

„Postavljaju se ozbiljna pitanja na koje odgovor može i mora dati samo ruska vlada“, rekla je Angela Merkel na izvanrednoj konferenciji za tisak. Ona je naglasila kako „svijet čeka na odgovore“.
Prije toga je Angela Merkel potvrdila nalaz specijalista Bundeswehra koje nedvosmisleno upućuju na Navaljnijevo trovanje.

„Aleksej Navaljni je žrtva napada kemijskog bojnog otrova iz grupe Novičok. Ovaj otrov se nedvosmisleno može dokazati u probama. Time je postalo izvjesno: Aleksej Navaljni je žrtva zločina. Njega su pokušali ušutkati“, rekla je Merkel i dodala kako osobno i u ime vlade „najoštrije osuđuje“ ovaj događaj.

Ona je naglasila da će s partnerima iz Europske unije i NATO-a i shodno reakcijama iz Moskve, odlučiti o daljnjim zajedničkim koracima.

„Zločin uperen protiv Alekseja Navaljnog je uperen protiv temeljnih vrijednosti i temeljnih prava za koje se mi zalažemo“, rekla je njemačka kancelarka.

Merkel je objasnila da je o razvoju situacije u slučaju Navaljni razgovarala i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom te da je vlada obavijestila sve, u Bundestagu zastupljene, stranke.

Ona je najavila da će njemačka vlada stupiti i u kontakt s organizacijom za zabranu kemijskog naoružanje (OPCW) u Den Haagu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas priopćio je kako je njegovo ministarstvo pozvalo ruskog veleposlanika u Njemačkoj Sergeja Nečajeva na razgovor i od njega zatražilo „opširno i transparentno“ objašnjenje glede slučaja Navaljni.

„Mi od Rusije očekujemo da krivce za ovaj napad pozove na odgovornost“, rekao je Maas.

Njemačka kancelarka je izrazila suosjećanje obitelji Alekseja Navaljnog koja trenutno, kako je rekla, „proživljava teške trenutke“.

„Ja se nadam i želim mu da se oporavi od ovog napada“, rekla je Merkel.
Oporbeni političar i kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, je 22. kolovoza, dva dana nakon što mu je pozlilo u jednom zrakoplovu, na zahtjev obitelji Navaljnog, prebačen u berlinsku bolnicu Charite.

Uprava Charitea je dans priopćila kako je zdravstveno stanje Navaljnog još uvijek ozbiljno.

„Simptomi trovanja se povlače ali pacijent se i dalje nalazi u komi i na aparatima za umjetno disanje“, priopćeno je iz berlinske bolnice.

Liječnici računaju s „dugotrajnim“ boravkom u bolnici a isto tako se ne mogu isključiti ni trajne posljedice trovanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 04:59