StoryEditorOCM
Svijetpadaju optužbe

Amerikanci umiruju Kijev: ‘Ne šaljemo vam oružje na kapaljku‘; Predsjednik Irana: ‘SAD potiče nasilje u Ukrajini‘

Piše vijesti sd
20. rujna 2023. - 06:51

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby rekao je da SAD-a Ukrajini oružje ne daje "na kapaljku", piše Sky News.

"SAD je glavni opskrbljivač Ukrajine oružjem", rekao je Kirby. "Priroda rata mijenja se kako on traje... pokušali smo prilagoditi oružje koje šaljemo (Ukrajini). Ne zaostajemo ni u jednom pogledu. Sve što je ukrajinska vojska tražila, to je i dobila", dodao je Kirby.

Predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi optužio je u utorak Sjedinjene Američke Države za poticanje nasilja u Ukrajini tijekom obraćanja na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, piše The Guardian.

Čim je to čuo, ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan ustao je iz svoje stolice te visoko u zrak podigao papir s porukom potpore borbi za prava žena u Iranu.

Raisi je rekao da su iranski dronovi kojima Rusija napada Ukrajinu Moskvi prodani prije početka rata te da je za mir u Ukrajini. Istoga je dana u Teheran stigla ruska delegacija predvođena ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Iranski je predsjednik rekao da je porazio američke obavještajce koji su ga htjeli svrgnuti te ustvrdio da budućnost pripada zemljama "iz njegove sfere" te da su dani kada je Zapad vodio glavnu riječ u svijetu gotovi.

"Projekt amerikanizacije svijeta nije uspio. Zapad se suočava s krizom identiteta i svijet vidi kao šumu, a sebe kao prelijep vrt", rekao je Raisi te optužio SAD da poticanjem nasilja u Ukrajini želi oslabiti Europu.

Ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan optužio je UN za prostiranje crvenog tepiha pred "mesarom iz Teherana". Erdan je tijekom svog prosvjeda u zrak podigao fotografiju Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koja je preminula nakon što ju je uhitila iranska moralna policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2023 02:48