StoryEditor
RegijaUZNEMIRENI ZENIČANI

Željezo u kamionu radioaktivno

Piše PSD.
10. ožujka 2008. - 19:35
Prema tvrdnji tehničkog direktora ‘Arcelor Mittala’ Paula Victora, kamion s opasnim otpadom je izoliran i smješten na sigurno gdje ne može štetiti ljudima, no građani strahuju

Inkriminirani kamion za prijevo opasnog tereta
U Zenici opet afera s opasnim radioaktivnim starim željezom. Na kamionu nakrcanOm otpadom jučer je detektor pokazao povećanu koncentraciju radioaktivnosti i to je bio razlog za uzbunu.

Prema tvrdnji tehničkog direktora ‘Arcelor Mittala’ Paula Victora, spomenuti kamion je izoliran i smješten na sigurno i gdje ne može štetiti ljudima. Tako, međutim, ne misle mještani prigradskih naselja Tetovo i Banlozi, koji ogorčeni ističu da nešto nije u redu, jer je spomenuti kamion parkiran samo 30-ak metara od njihovih kuća. Njihovu sumnju pojačava i to što ga čuva policija. Vlasnik tvrtke ‘Milkus’ s Pala ističe da staro željezo nije prikupljalo njegovo poduzeće, nego tvrtka ‘Harex’ iz Hadžića kod Sarajeva i da je sporni kamion nakrcan u skladištu te tvrtke. Oni su samo prijevoznici, jer za taj posao imaju ugovor sa zeničkim ‘Mittalom’.

Osiguranje

Glasnogovornik županijskog MUP-a u Zenici Senad Hasić je istaknuo kako su oni postupili prema naputku Federalne uprave policije nakon što je preporučeno da bi zbog opreza trebalo poduzeti mjere osiguranja spomenutog kamiona i njegova tereta. Iz Federalne uprave za zaštitu od zračenja poručili su da će se sporni teret, a i vozilo danas vratiti na Pale. U zeničkom “Mittalu” su istaknuli da je razina radijacije na pet metara od kamiona - nula te da nema nikakve opasnosti za mještane Tetova i Banloga jeri je kamion parkiran 150, a ne 30 metara od prvih kuća u tim naseljima.

 

Kolika je opasnost za ljude pri prevoženju tereta 

Izdvojeno