StoryEditor
RegijazadnjI popis stanovništva proveden 1991. godine

Za 17 godina u BiH milijun ljudi manje!

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 21:36
Prema procjenama i anketama, u BiH trenutačno živi oko 3,5 milijuna stanovnika, a prema popisu iz 1991. u BiH je živjelo 4.377.000 stanovnika

Još uvijek nije postignut politički konsenzus za provedbu
popisa stanovništva / IVAN ROZIĆ
Posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bio je daleke, prijeratne 1991. godine, te je novi popis zemlji itekako potreban, međutim, još je uvijek neizvjesno hoće li BiH, kako je planirano, 2011. godine provesti novi popis stanovništva.

Bojazan postoji ponajprije zbog činjenice što za pripreme popisa treba dosta vremena, a još uvijek nije postignut politički konsenzus o njegovoj provedbi.

– Nemamo političke odluke o provedbi popisa i ne mogu realno reći hoće li on biti proveden 2011. godine – kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

On je ustvrdio kako, prema procjenama i anketama, u BiH trenutačno živi oko 3,5 milijuna stanovnika, a prema popisu iz 1991. u BiH je živjelo 4.377.000 stanovnika.

– Za statističke institucije provođenje popisa predstavlja temeljito istraživanje pa pripreme traju tri do pet godina. Nama je to istraživanje nužno, ali nismo u poziciji da možemo utjecati na donošenje političkih odluka – istaknuo je Milinović.

Već dugi niz godina u BiH se s vremena na vrijeme spominje popis stanovništva, no on je odgađan uz obrazloženje da se svi izbjegli i raseljeni najprije trebaju vratiti svojim domovima.

Pojedini politički dužnosnici, posebice iz RS, snažno se protive provedbi popisa, a s druge strane hrvatski i bošnjački dužnosnici traže popis kako bi on pokazao stvarno stanje povratka Hrvata na područje RS, odnosno Bošnjaka u Srebrenicu i druga područja gdje se dogodio genocid.

Iz UNDP-a su potvrdili da ta organizacija sudjeluje u prvim preliminarnim aktivnostima na popisu stanovništva u BiH, te su istaknuli kako će 2011. godine u nekoliko zemalja regije i Europe biti proveden popis stanovništva, a što bi trebalo učiniti i u BiH dvadeset godina nakon posljednjega popisa.

#POPISSTANOVNIŠTVA#DEMOGRAFIJA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:18