Array ( [view] => item )
noget
StoryEditor
Regijaistraga u tijeku

U Sloveniji izgorio kip Melanije Trump: ‘Skulptura je zapaljena 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti‘

10. srpnja 2020. - 21:12
Skulptura Melanije Trump postavljena je u srpnju prošle godine, a prije nekoliko dana je uklonjena nakon što ju je netko zapalio AFP

Godinu dana nakon što je postavljena, drvena skulptura Melanije Trump, za koju se moglo, blago rečeno, ustvrditi da tek ugrubo sliči američkoj prvoj dami, zapaljena je u njezinu rodnom gradu Sevnici u Sloveniji i dan kasnije je zbog nastalih oštećenja uklonjena.

Brad Downey, američki umjetnik u Berlinu koji je naručio skulpturu, izjavio je kako je zapaljena 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti, a on je sredio i da se pougljenjeni Melanijin kip ukloni. Policija je pokrenula istragu, a iz Bijele kuće zasad nema reakcija.

Skulptura u prirodnoj veličini bila je pilom ugrubo izrezbarena iz debla lipe, a taj je posao obavio lokalni drvodjelja i samouki umjetnik Aleš Župevc.

Kip je obojen svjetloplavom bojom kako bi podsjećao na kaput koji je Melania nosila na predsjedničkoj inauguraciji svoga supruga Donalda Trumpa u siječnju 2017. godine.

Kad je postavljena prošle godine, izazvala je oprečne reakcije, neki lokalni stanovnici tvrdili su kako je skulptura sramotna i da više podsjeća na Štrumpfetu nego na prvu damu.

Brad Downey kaže kako bi želio znati tko je zapalio skulpturu i zbog čega je to učinjeno. On se nadao kako će skulptura otvoriti dijalog o političkoj situaciji u SAD-u, naglašavajući Malanijin status imigrantice u braku s predsjednikom koji se zaklinje da će smanjiti imigraciju.

image
Donald i Melania Trump
AFP

Melanijin kip napadnut je u vrijeme kad se uništavaju i uklanjaju spomenici američkim liderima povezanima s ropstvom kao posljedica antirasističkih prosvjeda koji su buknuli nakon ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je 25. svibnja ubio bijeli policajac.

U posljednjim govorima, uključujući i obraćanje na Dan nezavisnosti, predsjednik Trump oštro napada sve koji vandaliziraju ili ruše povijesne spomenike.

Je li to bio razlog za uništavanje Melanijina drvenog kipa, trenutačno je nemoguće procijeniti, ali u siječnju ove godine zapaljena je i potpuno je izgorjela i gotovo osam metara visoka Trumpova drvena skulptura koja je u kolovozu prošle godine postavljena u mjestu Moravče nedaleko od Ljubljane.

Otkad je Melania postala američka prva dama, Sevnica je turistički magnet, a posjetitelji pokušavaju što više doznati o njezinim mladim danima. Usput mogu kupiti i niz proizvoda koje nude lokalni proizvođači, uključujući vino, med, tortu, čokoladu, papuče i hamburgere nalik Trumpu, s "letećim" sirom koji podsjeća na frizuru američkog predsjednika.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 04:20