StoryEditor
Regijacovid-19 u rs

U BiH potvrđeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom: oboljeli su muškarac iz Banja Luke koji radi u Italiji i njegov sin

Piše Hina
5. ožujka 2020. - 09:35
Rob Engelaar/AFP

U Bosni i Hercegovini zabilježeni su prvi slučajevi zaraze koronavirusom, potvrdio je u četvrtak ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

Zaraza je potvrđena kod jednog muškarca i njegova sina, učenika u osnovnoj školi "Branka Ćopića".

Šeranić je kazao da je muškarac smješten u bolnicu, a dijete je pod nadzorom. Škola je zatvorena dok se ne provede potpuna dezinfekcija.

"Vrijeme je da poduzmemo predviđene mjere", kazao je Šeranić na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci.

Muškarac koji je obolio od virusa COVID-19 radi u Italiji, a u Banjonj Luci mu žive supruga i sin. Sam se javio liječnicima po dolasku iz Italije radi testiranja pošto je osjetio simptome poput povišene tjelesne temperature. Njegovo stanje, kako tvrdi ministar zdravlja, stabilno je i osjeća se razmjerno dobro.

Tijekom dana bit će provedeno testiranje djece koja su bila u kontaktu s oboljelim učenikom, a građanima je dana uputa da postupaju sukladno ranije predviđenim mjerama poput pojačane osobne higijene i samoizolacije u sumnjivim slučajevima.

Ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci Vlado Đajić kazao je da imaju način provoditi testiranja, a unutar posebnog odjela imaju osiguran prostor za smještaj do 50 pacijenata koji eventualno obole od koronavirusa.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić kazao je da su gradske vlasti spremne reagirati, a građanima starije dobi preporučio je pojačane mjere opreza i suzdržavanje od sudjelovanja na masovnim skupovima.

"Ništa se neće posebno mijenjati. Radi o se o preventivnim mjerama vezanima za jednu obitelj i jednu školu", kazao je Radojičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 19:36