StoryEditor
Regijacovid-19

U BiH novih 267 slučajeva zaraze koronavirusom, nakon dvojice entitetskih premijera obolio i ravnatelj obavještajne agencije

16. srpnja 2020. - 12:17
Elvis Barukcic/AFP

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno novih 267 slučajeva zaraze koronavirusom a od srijede su preminule još tri osobe koje su ranije zaražene, izvjestili su iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH gdje je testirano 1300 uzoraka 182 su bila pozitivna na koronavirus dok su u Republici Srpskoj testirali 472 uzorka a zaraza je otkrivena u 85 slučajeva.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih na širem području Sarajeva gdje je u posljednja 24 sata potvrđeno 80 novih slučajeva a slijedi Banja Luka sa 17 novih slučajeva te Zvornik sa 12.

Ukupni broj osoba kod kojih je do sada potvrđen koronavirus u BiH je sada veći od 7500 a 238 osoba je umrlo.

Zbog širenja zaraze u ovoj su zemlji na snazi mjere pojačane zaštite a obveza nošenja zaštitnih maski uvedena je i na otvorenim prostorima poput tržnica.

Odlukom Vijeća ministara BiH od četvrtrka u tu zemlju nakon gotovo četiri mjeseca ponovo mogu ulaziti državljani zemalja Europske unije no samo ukoliko posjeduju dokaz o negativnom testiranju na koronavirus.

Ta se obveza ne odnosi na državljane Hrvatske koji u BiH i dalje mogu ulaziti bez ikakvih ograničenja.

Zaražena tri visoka dužnosnika

I Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osman Mehmedagić pozitivan je na koronavirus, potvrdili su u četvrtak iz sjedišta te agencije u Sarajevu.

"Glavni ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić se podvrgnuo testiranju i rezultat PCR testa je pokazao prisutnost koronavirusa", stoji u priopćenju.

Kako je pojašnjeno, Mehmedagić trenutačno ima "blaže simptome" bolesti covid-19 te prati upute epidemiologa dok su u OSA-i poduzeli sve potrebne preventivne higijensko-epidemiološke mjere.

Naveli su kako je djelovanje obajveštajne agencije nastavljeno bez zastoja a svi zaposlenici koji su bili u kontaktu s ravnateljem su upućeni kućama i naložena im je mjera obveznog javljanja liječniku.

Mehmedagić je već treći dužnosnik u BiH koji se zarazio koronavirusom ovog tedna.

U Srijedu je potvrđeno kako je od COVID-a-19 bolestan predsjednik vlade Federacije BiH Faidl Novalić a virusom je zaražen i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Novalićevo je stanje teže jer je on dobio obostranu upalu pluća te je smješten u bolnicu za pacijente zaražene koronavirusom dok je Višković za sada samo podvrgnut mjerama izolacije. Iz njegova ureda u četvrtak su priopćili kako mu je stanje "stabilno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 08:27