StoryEditor
Regija‘za vjerni puk‘

Mise i ispovijed u Hercegovini do daljnjeg će se održavati, biskup poručuje: ‘Uz posebna upozorenja, crkve ostaju otvorene‘

Piše M.Dr.
20. ožujka 2020. - 21:21
arhiva/Robert Fajt/HANZA MEDIA

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić ne planira prekidati mise u mostarsko – duvanjskoj biskupiji, prenose mediji iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Zbog pojave korona virusa uputio je vjernicima poruku da će svetih misa biti, ali uz posebna upozorenja.

Naglasio je i kako je razvoj situacije oko korona virusa promjenjiva tako da nema dugoročnih odluka, no međutim zasada ostaje tako, crkve ostaju otvorene, stoji na stranicama md-tm.ba.

Ukratko rečeno, svete mise će se i dalje održavati redovito  i to uz vjernike. Ističe u svom priopćenju i važnost higijene te slušanja odredbi mjerodavnih civilnih vlasti. Preporuča svima koji su u mogućnosti osigurati vanjski razglas, za one koji žele ostati vani i na propisanoj udaljenosti pratiti Svetu misu. Govorio je i o čišćenju i provjetravanju prostora.

Evo što je još biskup Perić poručio.

Crkva i crkva. Korona virus, koji napada cijeli svijet sve više postaje glavni glas našega svagdanjeg osobnoga, obiteljskoga, društvenoga i profesionalnoga života i djelovanja. Stoga nam valja i naše crkveno djelovanje, koliko je to moguće, pazeći da se ne ogriješimo o Crkvu u onomu što ona u sebi jest, prilagoditi novonastaloj situaciji.

Stoga, dok se u civilnom rječniku i zakonodavstvu i crkva kao građevina promatra kao 'javni objekt', mi nikada ne smijemo smetnuti s uma da je ona u prvom redu Crkva, kuća Boga živoga.

Privremeno i promjenljivo. Teško je i na dnevnoj razini pratiti sve promjene oko razvoja i opasnosti ovoga virusa, kamo li izdavati dugoročne odluke. Stoga ni ovim dopisom ne donosimo neke takve odluke kao na primjer kako se ponašati u Velikom tjednu, o Uskrsu, odgađati prvopričesnička i krizmena slavlja, vjenčanja, hodočašća, zaručničke tečajeve i tomu slično.

Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati i prema tomu i naše će se crkveno i vjersko djelovanje usklađivati.

Vjera i razum. Ono što moramo poduzeti - a na to nas poziva i vjera i razum - jest naša suradnja s ovim Božjim darovima. Bog nam je udijelio dar vjere i dar razuma. I traži od nas da se služimo tim darovima. Stalno dokazujemo da fides i ratio nisu kontradiktorni nego komplementarni. Pokažimo i jedno i drugo u ovom trenutku ozbiljne kušnje.

U konkretnosti vjerskoga, crkvenoga i sakramentnoga života to bi značilo:

Razum nam govori da je crkva građevina satkana od propadljive materije koja može biti i prijenosnik zaraze.

Stoga ćemo nastojati da doticaj s materijom svedemo na najmanju moguću mjeru i u onomu u čemu se ne može zaobići biti pažljivi; da crkvene prostore čistimo, provjetravamo i po potrebi dezinficiramo; kada se radi o okupljanju vjernika, da se poštuje mjerodavno propisan razmak među osobama.

Crkve otvorene. Braćo svećenici, poštovani vjernici! Kao ljudi imamo puno razloga za zabrinutost. Kao vjernici imamo dužnost snagom vjere proći kroz ovo pustinju kušnje, dakako uvijek poštujući one koji su osposobljeni i ovlašteni da se brinu i o našem tjelesnom zdravlju i koji su pozvani voditi društvenu zajednicu i štititi je od bilo koje opasnosti.

Stoga i određujemo da sve crkve na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i do sada, dok civilne vlasti ne donesu drugačiju odluku, budu otvorene za osobnu molitvu, pobožnosti te liturgijska i sakramentna slavlja.

Dakako, uvijek pazeći da se prate uredbe i propisi mjerodavnih civilnih vlasti. Gdje je to moguće, ako dolazi više vjernika na sv. Misu, neka se postave vanjski razglasi ili da se sv. Misa slavi na otvorenom, u nadolaznim proljetnim danima.

Euharistija. Kada se radi o sakramentima, dovoljno je prisjetiti se definicije sakramenata: vidljivi znaci nevidljive Božje milosti, tj. da je u Presvetoj Euharistiji – pod vidljivim prilikama kruha i vina - prisutan pravi i živi uskrsli Krist.

Stoga dok smo i te kako svjesni da materija Euharistije – kruh može biti i prijenosnik virusa, isto tako iz istine da vjernik blaguje Tijelo Isusovo – živoga Isusa trajno među nama nazočna, ovaj se sakrament nikomu tko ga želi primiti ne smije uskratiti bilo to u dnevnom životu ili u nedjeljnim liturgijskim slavljima.

Djelitelj će pripaziti i izabrati način u kojemu će se mogućnost prenošenja zaraze doticajem isključiti ili svesti na najmanju moguću razinu.

Ispovijed. Među uputama drugih crkvenih predstavnika može se pročitati da bi se privremeno moglo prestati dijeliti sakrament pomirenja ili pak, gdje je moguće da se u ovako izvanrednim okolnostima pribjegne općem odrješenju. 

Ostavljajući otvorenom i ovu mogućnost, iako ona gubi smisao ako se radi o zabrani okupljanja više osoba na jednome mjestu, radije preporučujemo da sada, kada su obustavljene gotovo sve župne aktivnosti posebno s djecom i mladima da svaki svećenik bude na raspolaganju za svetu ispovijed u prostoru u kojemu će se moći poštovati potrebna distanca koju su odredile civilne vlasti.

Na razmišljanje da se pojedini vjernici iz raznih osobnih razloga žele ispovjediti kod nekoga drugoga svećenika, a ne vlastita župnika, smatramo da bi se to moglo riješiti tako da se u određene dane i sate, vjernicima oglašene, napravi razmjena između svećenika iste ispovjedne skupine.

Bolesničko pomazanje. Isto tako kod sakramenta bolesničkoga pomazanja: 'Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje', čitamo u poslanici sv. Jakova. Dakako da će se i u ovim slučajevima primijeniti maksimalna zaštita i djelitelja i primatelja sakramenta.

Pomoć bližnjima. Na poseban način potičemo sve da u ovom izazovnu vremenu pojačamo djela ljubavi prema onima najranjivijima koji su najneotporniji na ovaj virus, a to su bolesnici i starije osobe koje su pozvane ostati u svojim kućama.

Ne dopustimo da u svojim domovima ostanu osamljene, da se osjete zaboravljene i odbačene.

Pozivamo posebno mlade, volontere i članove Župnih caritasa, da im donose ono što im je potrebno za život, a svećenike da im u odgovornosti svoje i njihove zaštite života ne uskrate sakrament pomirenja i Euharistije.

#MOSTARSKO-DUVANJSKI BISKUP I TREBINJSKO-MRKANSKI APOSTOLSKI UPRAVITELJ RATKO PERIĆ#KORONA VIRUS U BOSNI I HERCEGOVINI#SVETA MISA

Izdvojeno

23. svibanj 2020 23:22