StoryEditor
Regijaafera respiratori

Što se krije iza uhićenja premijera Federacije BiH: korupcijski trag vodi do Izetbegovićeve supruge

Piše Miroslav Landeka
31. svibnja 2020. - 22:54
Bakir Izetbegović žestoko je optužio istražitelje za pristranostTom Dubravec/HANZA MEDIA

Nakon dugotrajna saslušanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zadržani su premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.
Tijekom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednjeg tjedna, saslušano je više umiješanih osoba kao svjedoka, da bi se konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih. Prije nekoliko dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih suradnika Edite Kalajdžić i šefa ureda Hasana Ganibegovića.

Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz Vibera, ali SMS poruke mogu se "vratiti“ čak i ako se obrišu iz uređaja. Upravo je premijer Novalić tražio da Tužiteljstvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer "nema ništa kriti“. A upravo bi njegov mobitel mogao biti ključan za rasvjetljavanje afere, tvrdi portal The Bosnia Times.

Prema saznanjima od izvora u SIPA-i, u njegovu mobitelu pronađene su poruke koje upućuju na to da bi osoba koja je inzistirala na nabavi beskorisnih respiratora mogla biti direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića! U SIPA-i to nisu službeno potvrdili.

Da je s aferom itekako povezan KCUS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledavali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabava i tehničkom sektoru. TBT piše da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. ožujka do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Bez prejudiciranja o tome do kakvih će se otkrića u dokumentima doći, činjenica je da je KCUS u ovom razdoblju sklopio nekoliko vrijednih poslova, i to direktnim pogodbama s omiljenim dobavljačima direktorice Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim firmama.

Tapetar nije uspio

Tako je direktorica Izetbegović 18. ožujka 2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS, čiji je vlasnik imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njezinoj promociji jer je pothvat najavila kao osobni doprinos "preko privatnih veza“. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCUS-a.

Nadalje, KCUS je istog dana kada i s CUBICUS-om sklopio posao i s "Meditom“. Ugovor o kupnji CT uređaja za dijagnostiku plućnih bolesti bio je vrijedan 582.686 KM.

Kako piše spomenuti portal, u ovom poslu ima više sumnjivih stvari, a jedna od njih je da se nikako ne slažu datumi u papirima, da su rokovi isporuke i montaže nelogično kratki, da se u dokumentaciji spominje kako se na poziv za hitni pregovarački proces odazvalo 10 ponuđača, ali nitko ne zna ni za jednog osim za "Medit“, što će morati ispitati financijski istražitelji SIPA-e.

Ono što bode oči i što je ključno pitanje otkako je afera otkrivena jest – tko je pravio specifikaciju za respiratore? Nedavno je postalo jasno da se nitko nije konzultirao sa stručnjacima anesteziolozima i pulmolozima. Također, dosad se nije pojavio ni jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom/šifrom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege. Izgleda da taj papir više ne postoji ili nije ni postojao.

Kako to u BiH obično biva i po ustaljenom matrici, optužbe za navodni kriminal pokušavaju se zamagliti nacionalnom pripadnošću aktera i obranom da je to udar na narod kojemu oni pripadaju. Bakir Izetbegović u najvećoj korupcijskoj aferi koja potresa BiH i u koju su umiješani kadrovi stranke na čijem je čelu u svemu vidi – “udar na Bošnjake”.

- Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić (inače Hrvatice, op. a.) na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije R BiH – izjavio je Izetbegović.
Miroslav Landeka

Izdvojeno

11. srpanj 2020 20:49