StoryEditor
Regijanebojša radmanović iskoristio pravo na veto na sjednici predsjedništva

Srbi ne žele arhiv Haaškog tribunala

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 16:13

Predsjedništvo BiH prošlog je tjedna preglasavanjem usvojilo zaključak kojim zadužuje Ministarstvo pravde i Arhiv BiH da pokrenu aktivnosti za preuzimanje arhivske građe Haaškog tribunala, a nakon njegova zatvaranja.

Međutim, taj zaključak vjerojatno će u idućih desetak dana biti stavljen izvan snage budući da je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio protiv njegova usvajanja. Radmanović je odlučio iskoristiti svoje pravo na veto na navedeni zaključak, te je već uputio zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od deset dana sazove sjednicu na kojoj će se entitetski parlament izjasniti o tomu zaključku.

 Radmanović je stajališta kako je zaključak o prihvaćanju arhivske građe destruktivan za vitalne interese Republike Srpske. Ako Narodna skupština Republike Srpske prihvati Radmanovićevo stajalište, zaključak Predsjedništva bit će neobvezujući, odnosno neće biti proveden. Radmanović drži kako bi preuzimanjem tog arhiva moglo doći do zloporaba, pa i podizanja tužbi.

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić već je najavio kako će ovoga tjedna biti sazvan kolegij Parlamenta Republike Srpske koji će odlučiti o datumu posebne sjednice na kojoj će se razmatrati veto člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića na zaključak Predsjedništva o pokretanju procedure o prihvatu arhivske građe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

  D. PAŠIĆ

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:37