StoryEditor
Regijapojačan priljev

'Situacija izmiče kontroli, strahujemo od novih 10 tisuća migranata': u blizini granice s Hrvatskom osnovan krizni stožer, mještani u panici, prijete masovnim protestima

Piše JL
12. veljače 2019. - 17:05
migranti_velika_kladusa31-251018

Nezadovoljni rješavanjem problema koje im je donio veliki priljev migranata prošle godine, u Velikoj Kladuši su osnovali Krizni štab za migrantsku krizu. To je tijelo formirano, kažu u Kladuši, na inicijativu predstavnika mjesnih zajednica, a njime predsjeda Elvira Abdić Jelenović, kći načelnika Fikreta Abdića, koja obnaša funkciju predsjednice Općinske komisije za komunalne poslove i mjesne zajednice.

Na svojem prvom sastanku izrazili su negodovanje pristupom Ministarstva sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti migrantska kriza, zaključujući da je njihov odnos prema ovoj problematici “ignorantski”, a kritike su uputili i prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) jer smatraju da svoj posao nisu kvalitetno obavili, piše Jutarnji list.

Kladušani okupljeni u Kriznom štabu boje se da će se dolaskom toplijih dana na područje Unsko-sanskog kantona sliti novih pet do deset tisuća migranata. Osim kritike vlastima, uputili su apel sugrađanima da prestanu pružati usluge smještaja i prijevoza migranata jer tako krše zakone i pomažu ilegalne migracije.

Budžet za policiju

Donijeli su zaključke prema kojima će odmah postupati. Traže da se na njihove sastanke uključe zapovjednik Granične policije te predstavnici Crvenog križa, Civilne zaštite i Doma zdravlja.

Od vlade Unsko-sanskog kantona traže povećanje budžeta za policiju i zapošljavanje novih policajaca zbog narušene sigurnosne situacije, a od inspektora za strance traže hitan nadzor u migrantskom kampu Miral te da se u međuvremenu preraspodijele policijski službenici iz uprava koje nemaju previše posla u IV. policijsku upravu Velika Kladuša.

Također traže da se zatvore granice za migrante, kako za one koji im pristižu s Istoka tako i za one koje im vraća Republika Hrvatska. U protivnom, svoja će prava tražiti velikim prosvjedima.

Krizna situacija

- I proteklih smo mjeseci upozoravali na problem s migrantima, ali ništa se nije dogodilo. Sada imamo pojačan priljev novih migranata, kao i onih vraćenih iz EU. Zavladala je opća panika kod građana koji su prinuđeni sami se oduprijeti krizi, što ne bi bilo dobro za Veliku Kladušu, ali ni za BiH - izjavila je Elvira Abdić Jelenović za bosanske medije, dodajući kako se nada da će se problem početi ozbiljno rješavati.

Za Međunarodnu organizaciju za migracije rekla je kako ne pomaže, nego samo pogoršava kriznu situaciju, dodajući da se hitno mora nešto poduzeti kako stvar ne bi izmakla kontroli jer se riječ o “ljudima koji su drugačijeg mentaliteta i iz drugih civilizacija”.

- Jednostavno, to je sukob mentalnih civilizacija i sukob mentalnih sklopova, to je nešto što još nismo imali, a država se ne organizira prema tome kao da se nešto događa - zaključila je Abdić Jelenović.

Na kantonalnoj razini sastala se Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona koja od Ministarstva sigurnosti traži da uspostavi potpunu kontrolu nad prihvatnim centrima u kantonu.

Ako se to ne dogodi u sljedećih deset dana, navodi kantonalni premijer Mustafa Ružnić, Operativna grupa će rasformirati prihvatne centre po kantonu i zabraniti svaki novi priljev migranata u Unsko-sanski kanton.

#IZBJEGLICE#MIGRANTI

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:19