StoryEditorOCM
Regijasrpski predsjednik

Sarajevski mediji: Vučić i danas zastupa ista stajališta kao kada je pisao za časopis ‘Velika Srbija‘

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 20:53

Danas, kao i 1995. godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao bivši radikal, kada je pisao u časopisu "Velika Srbija", zastupa gotovo iste stavove, s razlikom što je njegova retorika danas malo blaža, prenpsi Danas.rs. 

Bivši lider Srpske radikalne stranke u autorskim je tekstovima, kritizirajući Slobodana Miloševića, kritizirao strukturu Ustavnog suda BiH. 

Tako je u studenom 1995. godine u časopisu "Velika Srbija" Vučić u članku pod naslovom "Šešelj u Ohaju" optužio Miloševića da "ne ide u Dayton na pregovore, već da ispunjava beskrajne zahtjeve srpskih neprijatelja, Hrvata i Muslimani i njihovih moćnih suverena sa Zapada."

U to vrijeme još su trajali Daytonski mirovni pregovori, a Vučić je tada oštro kritizirao dogovorena ustavna rješenja, posebno u kontekstu Ustavnog suda BiH, ali i Predsjedništva, gdje mu je smetao omjer 2:1 (dva člana Predsjedništva FBiH i jedan iz RS).

Kad je riječ o Ustavnom sudu, Vučiću je zasmetala činjenica da će stranci biti dio te institucije.

- Budući da se odluke donose većinom glasova, u praksi bi bilo dovoljno da se samo jedan izabrani predstavnik Europskog suda pridruži članovima koji su izabrani u Federaciji, pa se donese presuda protiv interesa srpske strane. Štoviše, sud je dobio pravo da odluči koliko je legalan pokušaj Srba iz Republike Srpske da formiraju konfederaciju sa Srbijom, napisao je Vučić u studenom 1995. godine.

Sarajevski portal koji je tekst prvi i objavio podsjeća na njegov nedavni intervju na RTS-u, gdje je opet "problematizirao Ustavni sud BiH".

Kazao je da je Ustavni sud BiH oduzeto entitetu Republika Srpska "šume i poljoprivredna zemljišta" za koje, kao i Milorad Dodik, tvrdi da pripadaju RS. Rekao je da su mu predstavnici međunarodne zajednice rekli da je u pravu, ali da će za vraćanje šuma i poljoprivrednog zemljišta pod nadležnost RS biti potrebno šest mjeseci.

Danas je, ističu, Milorad Dodik doslovno na istom putu. Jedina razlika je u tome što on ne krivi Miloševića, nego strance i Sarajevo za "krađu nadležnosti iz RS". U tom smislu Dodik se često poziva na tzv “Original Dayton” u dijelovima koji njemu odgovaraju, a kada mu situacija ne odgovara, onda govori o otmici.

“U Predsjedništvu se zalaže za tzv. legitimne predstavnike, a ne kako to piše, u za njega tako željenom izvornom Daytonu, da se biraju dva člana iz FBiH i član Predsjedništva iz RS-a.  Dodik u suštini vidi Dayton kao švedski stol i koristi ono što mu odgovara, a ono što mu ne odgovara ignorira ili iskrivljuje činjenice”, piše portal.

Podsjećaju da je Vučić početkom 2020. godine napao Ustavni sud BiH nazivajući bošnjačke suce muslimanima, rekavši da strani suci trebaju otići.

- Planirano je pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je izabrati suce, a ne Makedonku i dva stranca, zajedno s Muslimanima, da donesu presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS-u“, kazao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 20:45