StoryEditor
Regijaejup ganić u pritvoru do kraja ožujka, u RS odobravanje, u glavnom gradu BiH prosvjedi

S OTOKA NE VIDE DOBRO Za engleski sud Sarajevo je u Srbiji

Piše PSD.
5. ožujka 2010. - 19:50

Nakon diplomatskih intervencija te posjeta veleposlanice BiH u Londonu Jadranke Negodić i pravnoga zastupnika Damira Arnauta, savjetnika člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i članova obitelji sina i kćerke Emira i Emine, bivši član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, koji je uhićen 1. ožujka u zračnoj luci Heatrow, premješten je u dio zatvora gdje su smješteni otpuženici za lakša kaznena djela.

Bolji uvjeti

Ganić ima pristup telefonu i puno bolje uvjete nego tijekom prva tri dana boravka u pritvoru, koji mu je određen do 29. ožujka do kada će britanske vlasti odlučiti hoće li Ganić biti pušten ili će biti izručen Tužiteljstvu BiH ili pravosudnim vlastima Srbije, koje su zatražile njegovo izručenje zbog optužbi na ratni zločin nad vojnicima bivše JNA u svibnju 1992. godine, tijekom povlačenja iz Sarajeva.

Inače, i u petak su u glavnome gradu BiH nastavljena žestoka reagiranja i prosvjedi protiv Ganićeva uhićenja upućena kako britanskim vlastima, tako i Srbiji, koja Ganića optužuje za ratni zločin iz vremena kada je bio član Predsjedništva BiH. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj pozvao je na razgovor britanskog veleposlanika u BiH Michaela Tathama te izrazio nezadovoljstvo britanskim vlastima zbog neadekvatnog odnosa prema Ganiću nakon uhićenja.

Sarajevski ”Dnevni avaz” objavio je ekskuzivan dokument koji je potpisao britanski sudac - nalog za uhićenje još sedamnaest osoba zajedno s Ganićem ako se pojave u Velikoj Britaniji po optužbom za isti zločin iz svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici na kojemu su među ostalim: umirovljeni general ARBiH Jovan Divjak, bivši član Predsjedništva Stjepan Kljujić, zatim Zaim Backović, Jusuf Pušina, Dragan Vikić...itd... koji su osumnjičeni, kako se navodi, za ubijanje ranjenih vojnika na teritoriju Srbije u Sarajevu.

U organizaciji braniteljskih udruga u FBiH, te sarajevske Škole za znanost i tehnologiju, čiji je Ganić rektor i profesor, u petak su ispred veleposlanstava Britanije i SAD-a organizirani mirni prosvjedi u znak potpore Ganiću.

Srbi traže izručenje

Uz žestoka reagiranja iz FBiH zbog uhićenja Ganića, dužnosnici iz RS-a imaju sasvim suprotna stajališta te podupiru uhićenje kao i zahtjev da Ganić bude isporučen Srbiji i odgovara pred tamošnjim pravosuđem. Tako srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ističe kako je neobjašnjivo da Tužiteljstvo BiH sada traži izručenje člana ratnog Predsjeništva u BiH Ejupa Ganića iako im je godinama bio u susjedstvu.

On je, također, najavio kako će već na idućoj sjednici Predsjedništva tražiti raspravu o prosvjednoj noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na svoju ruku uputilo Srbiji zbog tjeralice koju je izdala za Ganićem i zahtjeva za izručenje njenim pravosudnim vlastima.

Inače, Viši sud u Velikoj Britaniji u petak je odgodio donošenje odluke o puštanju Ejupa Ganića iz pritvora do četvrtka 11. ožujka kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovi kojih sumnjiči Ganića. Osim Srbije, ekstradiciju je zatražilo i Tužiteljstvo BiH, koje vodi istragu o tom slučaju.

DINKO PAŠIĆ

item - id = 90915
related id = 0 -> 263146
related id = 1 -> 106978
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 16:48