StoryEditor
Regijaratni zločin

Presuda monstrumu: bivši pripadnik vojske bosanskih Srba osuđen na pet godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje zatočene u logoru

14. rujna 2020. - 13:32
Ilustracija/Shutterstock

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pravomoćno osudio bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Sašu Ćurčića na pet godina zatvora zbog silovanja kao ratnog zločina.

Potvrdivši petogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena u prvostupanskom postupku, prizivno vijeće Sud BiH utvrdilo kako je nepobitno dokazano da je Ćurčić kao pripadnik vojske bosanskih Srba sudjelovao u kampanji masovnih progona i zločina nad osobama nesrpske nacionalnosti na području Foče.

Pritom je utvrđeno kako je višekratno silovao jednu Bošnjakinju koja je bila zatočena u logoru pod nadzorom srpskih paravojnih postrojbi.

Ćurčić je proglašen krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Udruga "Žena -žrtva rata", koja okuplja preživjele žrtve silovanja, prikupila je podatke o tome da je na širem području Foče počinjeno više od 20 tisuća slučajeva seksualnog nasilja koje su počinili pripadnici jugoslavenske vojske te vojske i policije bosanskih Srba.

Žrtve su bile starosti od 11 do 65 godina.

Pred međunarodnim i sudovima u BiH za ove je zločine do sada izrečeno nešto više od trideset presuda.

Presudom koju je 2001. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao pripadnicima vojske bosanskih Srba Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću utvrđeno je kako seksualno ropstvo u ratu predstavlja zločin protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 14:43