StoryEditor
Regijakriza se zaoštrava

Panika u BiH: od početka godine ušlo gotovo 3500 migranata, nitko ne zna koliko ih je ostalo u zemlji, a nesretni ljudi samo pristižu...

Piše Hina
11. svibnja 2018. - 13:26

Od početka godine do 9. svibnja u Bosnu i Hercegovinu ušlo je gotovo 3500 ilegalnih migranata, a vlasti ne znaju koliko ih je ostalo u BiH, preciznije koliko se njih uspjelo probiti do Hrvatske i dalje prema ostalim državama članicama Europske unije, prenijele su u petak banjolučke "Nezavisne novine".

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kazao je za taj list da je do prije dva dana zabilježen dolazak točno 3449 ilegalnih migranata.
Prikupljeni podaci govore da je riječ o sve većem problemu jer se od početka svibnja bilježi da u BiH svakog dana ulazi između 80 i 120 novih migranata.

Objekti planirani za njihov smještaj odavno su prebukirani jer ukupno imaju tek nešto više od tisuću kreveta pa migranti sada spavaju i pod otvorenim nebom, a improvizirano šatorsko naselje niknulo je i u starom dijelu Sarajeva, u parku preko puta poznate gradske Vijećnice.
Sada je najveći pritisak migranata na Sarajevsku i Unsko-sansku županiju, a u ostalim dijelovima zemlje gotovo ih uopće nema, rekao je Ujić. 

Migranti kroz Sarajevo uglavnom prolaze na putu prema sjeverozapadu BiH nastojeći što prije prijeći granicu s Hrvatskom.
Stanje na terenu mijenja se iz dana u dan, kazao je Ujić i dodao da je trenutačno "malo teže" jer migranti sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice. 

"Moramo rješavati alternativni smještaj u Unsko-sanskoj županiji te izmjestiti migrante iz parka u Sarajevu izvan grada", kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ranije su potvrdili da teško prikupljaju podatke o identitetu migranata pa se za mnoge od njih ne zna ni tko su niti odakle dolaze. 

Najveći broj migranata ne želi ostaviti otiske prstiju jer bi ih u tom slučaju policije drugih država koje ih zateknu kao "ilegalce" na svome teritoriju automatski vraćale u BiH kao prvu državu u kojoj su se registrirali.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za ponedjeljak je sazvao konzultacijski sastanak predstavnika svih razina vlasti koji bi se trebali baviti migrantskom krizom.

Ujić je najavio da će na tom sastanku biti razmatrana dva prijedloga rješenja sadašnjih problema no za sada o njima ne želi govoriti.   
"Siguran sam da ćemo riješiti i problem u Unsko-sanskoj županiji i da će se skratiti njihov boravak u BiH", uvjeren je Ujić. 

#BIH#MIGRANTI

Izdvojeno

07. srpanj 2020 11:33