StoryEditor
RegijaGDJE NA LJETO?

Opet neće u Hrvatsku: mnogi u Srbiji užurbano se pripremaju za ljetovanje, pravila za prelazak granice su različita, a naša zemlja im nije prvi izbor

Piše PSD
30. svibnja 2021. - 17:24
Split, 080820. Turisti cekaju ukrcaj na trajekte prema srednjodalmatinskim otocima, sezona je na vrhuncu, guzve u luci nisu nikoga iznenadile.Tom Dubravec/Cropix

Sanji Janačković je putovnica istekla još prošlog ljeta, a zbog pandemije ju do sada nije imala potrebu produžavati. Sada kada je moguće putovati na ljetovanje, prvi mogući termin Sanja je dobila za kraj sljedećeg mjeseca.

„Mjesec dana čekanja na termin, pa još 10 dana za izradu, nadam se da će stići do godišnjeg odmora", kaže Sanja i s radošću dodaje da bez obzira na to, ovog vikenda ide s prijateljicama na nekoliko dana u Albaniju, piše DW.

„Sve smo željne konačno malo napustiti zemlju, nismo putovale nikuda još od ožujka prošle godine. Izbor je lako pao na Albaniju jer je organizacija za put bila najjednostavnija. Drač je na 6 sati vožnje od Niša, možete prelaziti granice samo s osobnom iskaznicom, što mi posebno odgovara jer sad nemam putovnicu.

Nije potrebna ni potvrda o cijepljenju, niti PCR test koji košta 9.000 dinara, samo zeleni karton. Druga pogodnost je povoljan smještaj koji će nas u hotelu na 50 metara od mora koštati kao noćenje u Sokobanji", objašnjava Sanja Janačković iz Niša.

Albanija je popularna od prošle godine kada je iskoristila situaciju što su granice Grčke prošle godine bile zatvorene, kažu u turističkoj agenciji Euroturs.

„Tamo ima malo oboljelih, hoteli su odlični, nisu potrebni nikakvi dodatni dokumenti, mada savjetujemo putnicima da ponesu i putovnicu", kaže Milan Petković, direktor Eurotursa i dodaje kako je Grčka ipak tradicionalno najtraženija.

„Međutim, veliki problem za sve turističke agencije u Srbiji je što su PCR testovi koji su potrebni za djecu vrlo skupi, koštaju 9.000 dinara, za razliku od zemalja u okruženju gdje koštaju tridesetak eura. To je glavna kočnica trenutno da se ta sezona odmota do kraja kako bi trebalo", kaže on.

Petković dodaje da se mnogi snalaze tako što u Sjevernoj Makedoniji urade PCR jeftinije:„Odu do Skopja bez dodatnih testova, i dok ručaju u Skopju i dođu do granice s Grčkom, već prođe nekoliko sati i na mail im stigne negativan PRC za ulazak u Grčku".

Napominje da Turska i Bugarska imaju značajne pogodnosti – ulazak u Tursku ne zahtijeva nikakve dodatne testove za roditelje s djecom ako su roditelji cijepljeni. „To je velika prednost, jer je veliki broj odraslih cijepljen, a djeca tehnički nisu ni mogla primiti cjepivo. Tko nije cijepljen, treba PCR i za roditelje i za djecu. Za Bugarsku već važe brzi testovi, oni su napravili najbolji pravilnik – bilo da ste preležali, bilo da ste potpuno cijepljeni, ili učinite brzi test, možete putovati u Bugarsku", kaže direktor Eurotursa.

Petković se nada međutim, da će Srbija dospjeti na zelenu listu i možda dobiti potpuno otvorene granice - ako bude na dnevnoj razini od 375 oboljelih.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije – YUTA nadaju se da će, baš zbog toga što se obitelji odlučuju da PCR rade u tranzitnim zemljama za djecu od 12 do 14 godina, PCR testovi u Srbiji pojeftiniti. Direktor YUTA Aleksandar Seničić procjenjuje da će samo oko 50% putnika u odnosu na 2019. godinu putovati na ljetovanje u inozemstvo, ali da bi to trebalo biti dovoljno da sezona preživi i započne s oporavkom turističkih agencija.

"Kada je riječ o Srbiji, očekuje se sličan broj putnika kao i 2020. godine uz napomenu da do smanjenja može doći jer je ove godine do sada podijeljeno 120.000 vaučera, a prošle godine je iskorišteno oko 250.000 vaučera. Očekivano je da postupno započnu dolasci i stranih gostiju. Ako očekujemo da nam dolaze strani gosti, neophodno je da se prihvaćaju certifikati o cijepljenju, kao i alternativa PCR testu, antigenski test”, za DW kaže Seničić.

A što je sada potrebno za povratak u Srbiju s ljetovanja? Seničić kaže da onima koji se vraćaju u zemlju, a koji su cijepljeni ne treba nikakav dodatni dokument, a da je onima koji nisu cijepljeni, potreban negativan PCR test, ili će morati u karantenu tijekom koje mogu napraviti test. To se odnosi i na djecu preko 12 godina za koja vrijede ista pravila kao i za odrasle.

Ima međutim i dosta onih koji će ljetovanje ove godine preskočiti.

Andrej iz Niša kaže da nakon preležanog koronavirusa, ni on i njegova supruga freelanceri dugo nisu mogli raditi, a posao im je stao i nešto ranije. "To se značajno odrazilo na naš kućni budžet, i ove godine ne idemo nigdje. Za nas je dobar kompromis to što moja majka vodi na more starijeg sina – ona je u godinama i trebat će joj pomoć, a njemu će također dobro doći tih 10 dana. Putuju iz Niša avionom na Krf, njemu je potreban samo PCR jer ima 14 godina, a ona ima potvrdu o cijepljenju”, kaže on.

Cijene ljetovanja, kažu i u Eurotursu i u Nacionalnoj Asocijaciji turističkih agencija Srbije su na razini iz 2019., a Aleksandar Seničić dodaje da je ove sezone Crna Gora smanjila cijene za 25% u prosjeku, zbog čega je povećano zanimanje za crnogorsko primorje, za koje također ne treba ništa od dodatnih dokumenata i testova.

item - id = 1102360
related id = 0 -> 1123188
related id = 1 -> 1120756
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 12:09