StoryEditor
Regijau sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prvi put izveden takav zahvat

Operacije na otvorenom srcu uspjele, pacijenti odlično

Piše PSD.
19. ožujka 2009. - 19:57

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prvi je put izvedena operacija na otvorenom srcu, a obavio ju je kardiokirurg dr. Sead Mulahasanović, voditelj Odjela za kardiokirurgiju SKB-a Mostar. Operacija je obavljena u ponedjeljak, pacijent se osjeća dobro, a njegov oporavak protječe u najboljem redu.

– Ponosan sam i radostan da se Mostar upisao na kartu regionalnih, europskih i svjetskih bolnica koje imaju kardiološki odjel na kojemu se obavljaju komplicirane i zahtjevne operacije na otvorenome srcu. Za ovo je trebalo ispuniti nekoliko preduvjeta, ponajprije osnovati invazivnu kardiologiju, osigurati prostor i tehničku opremu i imati kvalitetan kadar koji to može obaviti, a naša bolnica je sve to osigurala – kazao je prof. dr. Branko Bakula, predstojnik Klinike za kirurške bolesti SKB-a Mostar.

On je istaknuo kako je najveći problem osigurati kvalitetan kadar, a da se s nedostatkom kardiokirurga bore Split, Rijeka, Osijek i brojni drugi klinički centri na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

– Sretna okolnost Mostara je ta da je dr. Mulahasanović sin ovoga kraja i da se je nakon petnaestogodišnjega iskustva koje je stekao na Klinici za srce u Berlinu, a koja spada među bolje klinike takve vrste u Europi, odlučio vratiti u Mostar. Više od tisuću pacijenata u jednoj godini s ovih je hercegovačkih prostora odlazilo u Tuzlu, Zagreb i drugdje na kardiološke operacije jer je ta bolest sve raširenija, ali sada je tomu konačno došao kraj – rekao je dr. Bakula.

Nakon prve operacije, koja je obavljena u ponedjeljak na pacijentu iz Stoca, isti tim je u sljedeća dva dana obavio još dvije operacije, a sva tri pacijenta su stabilnoga stanja. 

- Kardiokirurgija je vrhunska medicinska disciplina koja zahtijeva velike materijalne troškove i timski rad u kojemu je važna iznimna uigranost i uhodanost. Osoblje koje sada radi na ovom odjelu, od sestre instrumentarke, preko liječnika, kirurga i anesteziologa, prošlo je intenzivnu obuku na klinici u Berlinu i predstavlja kardiokiruršku jezgru ove bolnice koja će se dalje širiti – naglasio je dr. Mulahasanović, posebice ističući imena dr. Gorana Đuzela i dr. Ante Bošnjaka.

 STANISLAVA MARIĆ

Bolje nego u Berlinu

Na upit zašto se iz Berlina odlučio vratiti u Mostar, dr. Sead Mulahasanović kazao je da ga je vukla nostalgija za ovim krajem, a da sada ovdje ima uvjete za svoj rad, te da mostarska bolnica posjeduje opremu na kojoj bi joj pozavidjeli brojni klinički centri, pa možda i onaj u Berlinu.

 

 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:56