StoryEditorOCM
Regijanema dokaza

Odbačena kaznena prijava protiv Subotičana koji je pravoslavni Uskrs slavio uz hrvatsku zastavu i slušao Marka Perkovića Thompsona

Piše Hina
24. lipnja 2020. - 11:13

Više javno tužiteljstvo u Subotici odbacilo je kaznenu prijavu protiv I. M. koji je na pravoslavni Uskrs istakao hrvatsku zastavu na terasi stana i glasno „puštao“ Thompsonove pjesme, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

U prijavi za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje i nesnošljivosti navedeno je da je „isticanjem zastave i emitiranjem nacionalističkih pjesama kontroverznog hrvatskog pjevača 51-godišnji Subotičan uznemirio građane u stambenoj četvrti Prozivka“.

„Muškarcu iz Subotice, međutim nije dokazano djelo za koje se teretio – u tužiteljstvu navode da isticanje zastave druge države nije kazneno djelo, kao i da svjedoka za emitiranje, kako se tvrdilo nacionalističkih pjesama, nije bilo“, objavio je portal „Subotica.com“.

Prijava je odbačena jer nema elemenata kaznenog djela, izjavio je zamjenik višeg javnog tužitelja u Subotici Branislav Rankov, i dodao da su saslušani svi svjedoci ali da nitko nije čuo pjesmu pjevača Thompsona „što je bila ključna stvar u predmetu“.

Kao zanimljivost portal „Subotica.com“ prenosi da je na terasi stana I. M. već nekoliko tjedana izvješena srpska trobojka.
„Kakvu poruku, poslije svega, naš sugrađanin želi poslati samo možemo nagađati“, zaključuje se.

Ovaj su slučaj mnogi u Srbiji povezali s hrvatskom zajednicom, što je bio povod za napade na nju i njihove institucije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u tomu povodu kaže kako je to postao „klasičan obrazac za stvaranje antihrvatskog raspoloženja u Srbiji“.

„Kreira se histerija u javnosti od bezazlenog čina koji se na koncu pravosudno ne može dokazati. No cilj je postignut – stvara se slika o Hrvatima koji 'remete, provociraju i provode aktivnosti koje su umjerene protiv Srbije“, navodi Žigmanov.

Ne treba zaboraviti, dodao je, da je od postupka I. M. u Subotici napravljen slučaj uoči izbora koji su održani u nedjelju.

Na njima je DSHV izgubio zastupnike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, i tako ostao bez predstavnika u bilo kom predstavničkom tijelu Srbije i Vojvodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 05:39