StoryEditorOCM
RegijaElvir Padalović

Novinar iz regije i supruga zarazili se koronom pa iz izolacije ispričali kako se bore s virusom: ‘Simptomi su najgori prvih par dana, RTG mi je pokazao promjene na plućima‘

Piše PSD
24. siječnja 2022. - 23:27

Novinar Buka magazina, Elvir Padalović i njegova suprug zarazili su se koronavirusom, a svoje iskustvo detaljno je opisao za medij za koji radi. 

Njegovu priču prenosimo u cijelosti: 

- Većina ljudi koji su oboljeli od ovog, tko zna kojeg vala koronavirusa, imali su blaže simptome - glavobolju, začepljene sinuse i nos, grebanje u grlu, kihanje, kašalj, curenje iz nosa.  Uz ove standardne simptome prehlade ili gripe, moja supruga i ja smo kao prvi simptom osjetili povišenu temperaturu, a zatim i visoku temperaturu, koja je prvo bila oko 37,3 da bi porasla na 38,5. Subjektivni osjećaj - kao da nam "gori glava". 

Oboje smo liječili temperaturu uobičajenim lijekovima za snižavanje temperature. To se sve dogodilo prvi dan, odnosno prije nego što smo se testirali i utvrdili da smo pozitivni. Dakle, drhtavica, slabost i visoka temperatura prvi su simptomi koji su se pojavili kod nas. Identične smo imali i ja i supruga. 

Pozitivnost na koronavirus prvo je utvrđena kućnim testom, a zatim brzim antigenskim testom iz privatnog laboratorija. Moram dodati, kako smo oboje radili i analizu krvne slike i dobili rezultate koji nisu bili pretjerano dramatični.

Kako je tih dana u ambulanti  bila poprilična gužva, odlučili smo da zbog prisustva suhog kašlja koji je trajao danima odemo u privatni laboratorij na slikanje pluća, po preporuci pulmologa kojeg smo kasnije i vidjeli. Supruga je završila dan prije mene, pulmolog joj je očitao RTG pluća koji je utvrdio da je upala u ranijem razdoblju, ali da je relativno izliječena. Antibiotik propisan na deset dana.

Ja sam dan kasnije otišao slikati pluća i RTG je pokazao promjene na bočnim dijelovima, a pulmolog je pročitao da je upala pluća - umjerena i propisano mi je strogo mirovanje uz deset dana antibiotika. Liječnik je dodao da, s obzirom na to da smo oboje cijepljeni, simptomi ne bi trebali biti jači od sadašnjih i da će tu završiti.

Temperatura se više nije vraćala. Odmah sljedećeg dana nije porasla iznad 37, ali je bilo bolova u mišićima i slabosti.

Jednostavno rečeno, "cijelo tijelo je boljelo" tri do četiri dana. Svaki kućanski posao koji se tih dana morao obaviti ostavljen je za neku drugu priliku jer jednostavno nismo mogli. Umor je bio sveprisutan. 

Za oboje je propisana izolacija od 10 dana, a mi smo se maksimalno trudili zaštititi djecu, nosili smo maske u kontaktu s njima i pokušali dezinficirati predmete nakon nas - daljinske upravljače, telefone, laptope.

Djeca nisu dobila nikakve simptome - našu dvanaestogodišnju kćer smo jednom testirali kućnim testom u ovih 8 dana i bila je negativna. Djeca su prošla neokrznuta. Umor i fizička slabost zacijelo su trajali oko pet-šest dana nakon pozitivnog testa i to mogu izdvojiti kao „najgori simptom“.  Iako sam imao obostranu upalu pluća, nisam gubio dah, a ni temperatura se nije vraćala pa mi nisu bili potrebni dodatni pregledi i slično. 

Nije bilo gubitka osjeta okusa ili mirisa. Iz iskustva koje još uvijek traje (izolacija nije gotova) infekciju koronavirusom zaista mogu opisati kao teži oblik gripe. Kašalj traje već osmi dan pozitive, a snaga se polako vraća.

Iako još uvijek ne mogu tvrditi da sam se oporavio 100 posto, smatram da smo imali "blaže" simptome i da smo prošli relativno dobro. Najteži simptomi trajali su četiri-pet dana, a samo je jedan dan prošao s visokom temperaturom, napisao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:21