StoryEditor
RegijaSRBIJA I KOSOVO

Novi pregovori u Bruxellesu: Vučić i dalje maršira u ritmu ‘korak naprijed, natrag dva‘

18. srpnja 2020. - 15:40
Armend Nimani/AFP

Bruxelleski susret predsjednika Srbije i premijera Kosova kojim je nakon više od dvadeset mjeseci obnovljen dijalog između dvije zemlje otvorio je i protokolarne kanale između Srbije i EU-a, no samo na razini puke forme.

Već dan nakon sastanka kojim su nagoviještene brojne teme – od trgovinske suradnje, zajedničke izgradnje autocesta, pronalaženja grobnica nestalih, pa do problematike raseljenih – Aleksandar Vučić nastavio je sa svojom manipulativnom taktikom "korak naprijed, natrag dva" i "gledam salatu, a bodem meso". Odmah poslije summita u glavnom gradu Belgije Vučić je optužio Hotija da ne razgovara, već da pokušava ucjenjivati Srbiju.

- "Nije ugodno sjediti sučelice Hotija i slušati priče da su oni jedine žrtve, a mi jedini zlikovci" - rekao je Vučić.
Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od konca 2018. kad su kosovske vlasti uvele carinske pristojbe na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda prema povlačenju priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanju prijema Kosova u međunarodne organizacije.

Više od dva desetljeća nakon sukoba u ratu balkanski susjedi jednako su tvrdokorni oko priznanja državnosti nekadašnje autonomne pokrajine koju podupire stotinjak svjetskih zemalja, uključujući SAD i sve države članice EU-a, osim njih pet. Već uoči sastanka Vučić je izjavom da razgovarati o suradnji mogu, ali o priznanju ne zapravo nagovijestio veliku trgovačku kampanju s Bruxellesom, a ne s Prištinom.

- Ne pregovaramo mi ovdje samo s Prištinom, nego i s Bruxellesom i s najmoćnijim zemljama Europske unije koje su sve priznale nezavisno Kosovo - pojasnio je poantu svojoj publici Vučić.

Nastavak u rujnu

Razgovori će se nastaviti sljedeći tjedan između nižih razina dužnosnika, a drugi sastanak na visokoj razini zakazan je za rujan, najavio je specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak. Usprkos tome, iz dosadašnjih izjava već se može zaključiti kako srbijanski vožd evidentno ne kani lako otvoriti temu priznanja Kosova ne dobije li konkretna obećanja o hodogramu pregovora i pristupanja Srbije EU-u.

U Beogradu su zbog njegove manipulativne strahovlade i posljedica epidemije već počeli masovni građanski prosvjedi, više od 250 tisuća mladih vratilo se u zemlju zbog gubitka posla, a ubrzo dolazi još čemernija i gladnija jesen. Konkretan pomak u odnosima s EU-om dao bi beogradskim vlastima kakav-takav kredit za utišavanje nezadovoljnika.

"Očekujemo mnogo od Europske unije", rekao je Vučić jučer za TV Pink i zahvalio na dosadašnjoj pomoći EU povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyju, "iskrenom prijatelju Srbije" i očito Vučićevom najjačem adutu u Bruxellesu.

Varhely je EU dužnosnik iznimno blizak mađarskom autokratskom premijeru Viktoru Orbanu koji se odavno zalaže za brzu integraciju u EU država Zapadnoga Balkana, ponajprije Srbije i Crne Gore kojima su na čelu također autokrati.

Kalkulacija mađarskog premijera je jednostavna: što prije Europskoj uniji pristupe Srbija i Crna Gora, prije će na razini Europe ojačati njegova politička agenda, kao i onih drugih zemalja bivšega sovjetskog bloka koje su nominalne parlamentarne demokracije, a njeguju diktatorska nagnuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 07:20