StoryEditor
Regija12 minuta straha

Niz potresa izazvao paniku među stanovništvom BiH, seizmolog otkriva treba li strahovati od novih podrhtavanja tla

Piše PSD
27. listopada 2017. - 12:50
iStock-527890380

Iako su potresi u noći sa srijede na četvrtak izazvali paniku među stanovništvom Bosne i Hercegovine, a posebno u mjestima gdje se mogao osjetiti, seizmolozi kažu kako za paniku nema mjesta.

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnoga hidrometeorološkog zavoda je za avaz.ba kazao kako je podrhtavanje tla koje je prestrašilo građane bilo normalno.

''Mogu reći da se dešavaju takve koincidencije, da imamo više zemljotresa na istom području u veoma kratkom intervalu.. Imali smo da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stupnjeva, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici'', rekao je.

Naime, na širem području Bosne i Hercegovine sinoć se u svega 12 minuta, čak tri puta potreslo tlo. Iako nije bilo materijalne štete, najnovija podrhtavanja su izazvala zabrinutost kod stanovništva. 

Prvi potres bio je jačine 4,5 stupnja Richtera i zabilježen je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Uskoplje.

Samo četiri minute kasnije, najjači udar, snage 4,7 stupnjeva, zabilježen je na dubini od dva kilometra, 69 kilometara zapadno od Sarajeva. Ovaj put tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama.

Treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,5 stupnjeva Richtera.

''Vjerojatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom'', istaknuo je Brlek. 
 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 00:54