StoryEditorOCM
Regijapostoje iznimke

Nema više pušačke oaze u susjedstvu: država s milijun pušača uvodi novi zakon, evo promjena

Piše Vijesti SD
8. veljače 2023. - 21:02

Karta objavljena na web-stranici World Population Review prikazuje koje zemlje na svijetu imaju najveći postotak pušača, a zanimljivo je da se BiH nalazi na 11. mjestu, piše Jabuka TV. 

Prema podacima kojima raspolaže ta stranica, ukupna stopa pušenja u BiH iznosi 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto. Među vodećim zemljama su i po broju mladih koji puše. Duhanske proizvode koristi gotovo milijun stanovnika. Pušači u BiH i dalje mogu pušiti u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima, ali i to bi se uskoro trebalo promijeniti. 

Kako pišu, samo nekoliko mjeseci dijeli ih od zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog prijevoza, na radnom mjestu, ali i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. 

Od 20. svibnja trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, koji je u Parlamentu FBiH usvojen prošle godine. Prema tom istom zakonu, zabrane pušenja bit će obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je isto zabranjeno. Na tim mjestima bit će potrebno izvisiti i grafični znak zabrane kao i tekst koji će glasiti: "Zabranjeno pušenje". 

Spomenuti zakon definira da su provođenje zabrane pušenja obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

No, postoje neke iznimke, stupanjem na snagu zakona pušenje će biti dopušteno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje u posebno odvojenom prostoru bit će dopušteno i u zračnim lukama kao i u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju, navodi se u zakonu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 10:22