StoryEditor
RegijaISTRAGA

Milijuni oprani darivanjem dionica

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 20:29
U Komisiji za vrijednosne papire smatraju kako u ovom trenutku nema potrebe za pooštravanjem kontrole darovnih ugovora, jer nitko u Komisiji ne vjeruje da se na ovakav način može oprati ‘prljavi’ novac

Prema podacima Registra vrijednosnih papira, tijekom prošle godine u Federaciji BiH je darovano dionica u vrijednosti oko 120 milijuna KM, a prema istoj evidenciji riječ je o točno 654 darovna ugovora. Na taj način vrijednost darovanih dionica dostigla je brojku od deset posto ukupnog prometa na Sarajevskoj burzi, što nije nimalo zanemariv iznos.

Zanimljio je spomenuti i činjenicu prema kojoj u federalni proračun nije uplaćen ni pfening, jer se prilikom darivanja ne plaća nikakav porez. Stoga nije čudno da se ovih dana u Sarajevu sve glasnije govori kako su zahvaljujući darivanju dionica oprani milijuni KM.

Međutim, u Komisiji za vrijednosne papire F BiH smatraju kako u ovom trenutku nema potrebe za pooštravanjem kontrole darovnih ugovora, jer nitko u Komisiji ne vjeruje da se na ovakav način može oprati ‘prljavi’ novac.

No, čini se da za razliku od Komisije, u SIPA-i znaju više o pranju novca putem darivanja dionica. Naime, u SIPA-i ističu kako u ovom trenutku imaju velik broj predmeta koji su na obradi, a odnose se na tržište kapitala. Iz ove aganecije također je potvrđeno kako su čak uspjeli spriječiti jedno takvo darivanje u Tuzli, a nekoliko osoba koje su bile upletene u ovaj slučaj nisu se domogle zarade oko 400 tisuća KM.

Riječ je o osobama koje su krajem prošle godine falsificiranim darovnim ugovorima uspjeli na sebe u Registru upisati značajan iznos dionica nekoliko poduzeća, koje im je, što je nakon istrage otkriveno, darovalo 29 osoba. Prijevara je otkrivena zahvaljujući dojavi iz banke u koju je uplaćena “zarada” ostvarena prodajom dionica na burzi.

Ovaj slučaj trenutačno se procesuira na Sudu BiH, a prema dostupnim informacijama, u SIPA-i je završeno još nekoliko predmeta i uskoro bi mogle uslijediti nove optužnice protiv nekoliko osoba koje su stekle novac na ovakav način.

Iz cijele priče razvidno je kako između Komisije za vrijednosne papire F BiH i SIPA-e postoji kratki spoj. Naime, dok u Komisiji drže kako je sve transparentno, jer tako stoji u njihovim izvješćima, u SIPA-i smatraju kako tržište kapitala nije imuno od raznih zloporaba. Naime, one su plod “rupa u zakonu” koji bi, prema riječima Siniše Krana, načelnika financijskog odjela SIPA-e, trebalo žurno mijenjati.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 18:04