StoryEditorOCM
Regijabranimir nestorović

Kontroverzni liječnik i političar oporbu nazvao ‘Ciganima‘; Oglasile se i udruge Roma: ‘Ovo ne smijemo ignorirati!‘

Piše vijesti sd
8. veljače 2024. - 10:12

Novoizabrani zastupnik Branimir Nestorović je na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srbije kolege iz oporbe nazvao "Ciganima“, a njihovo ponašanje "ciganijom“, što je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Sugovornici Danasa Nestorovićev istup ocjenjuju kao "čisti primitivizam", dodajući kako njegova izjava "ne samo da je skandalozna, već je i zabrinjavajuća".

Zastupnik DS-a Srđan Milivojević ocjenjuje da je skandalozan vokabular zastupnika Nestorovića, i to u danu kada su položili zakletvu da će, između ostaloga, braniti ljudska i manjinska prava.

– Tužno je što baš svatko može s pozicije zastupnika na ovakav način vrijeđati građane Srbije u najboljem maniru Srpske radikalne stranke. Ponosan sam na Ahmeda Ademovića, heroja Prvog balkanskog rata, ratnog druga mog djeda, nositelja Karađorđeve zvijezde, koji je svojim ratnim lukavstvom i domišljatošću, odsviravši po sluhu znak za povlačenje turske vojske u prijelomnici Kumanovske bitke, omogućio veliku srpsku pobjedu – ukazuje Milivojević.

On dodaje da se nada da će neke nove generacije "odsvirati kraj" ovakvim pojavama na političkoj sceni Srbije.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu, drži da su "prostačenje i primitivizam odavno imanentni pripadnicima vladajućeg režima, pa tako i pomenutoj osobi”.

– Ovo nije ništa novo! Međutim, čak ni u Srbiji rasizam nije dopušten i obvezno podliježe inkriminaciji. Radi se o klasičnom govoru mržnje koji podrazumijeva kaznu zatvora.  U elementarno pravnoj državi za ovakav zločin zastupnicima se ukida imunitet i izlažu se kaznenom progonu – ukazuje Pajtić.

image
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia

Oflasila se i Unija Roma Srbije, koja je osudila korištenje riječi "Cigani" u uvredljivom kontekstu. Dodaju kako je ponašanje zastupnika Nestorovića "apsolutno neprihvatljivo, uvredljivo i rasističko".

Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma naglašava da je izjava doktora Nestorovića "skandalozna i zabrinjavajuća".

– Skandalozna je jer je neposredno prije te izjave položio zakletvu u kojoj kaže da će, vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava, slobode građana i po najboljem umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi. U istom dahu je, dakle, uspio uvrijediti neslužbeno najveću nacionalnu manjinu u Srbiji i prekršiti zakletvu – ukazuje Nikolić za portal Danas.

Prema njegovim riječima, posebno je zabrinjavajuće to što se čini da Nestorović "uopće ne vidi problem u korištenju rasističke retorike"!

– Ovakvim ponašanjem urušava i sliku profesora i liječnika. Možete li zamisliti odnos prema pacijentima koje smatra „ciganijom“? Nažalost, stvoren je prostor za šarlatane da zauzmu poziciju moći i da odlučuju o našoj budućnosti. Nestorović je fenomen koji ne smijemo ignorirati! – naglašava Nikolić.

Također, dodaje, srbijanski parlament mora pokrenuti temeljnu istragu i primeniti odgovarajuće disciplinske mere protiv odgovornog člana.

Prema njegovim riječima, ključno je poduzeti proaktivne korake u prevenciji diskriminacije i promoviranju inkluzivnosti, što uključuje obaveznu obuku o osetljivosti za sve parlamentarce, uspostavljanje jasnih protokola za rješavanje slučajeva diskriminacije i uznemiravanja.

– Vjerujem da je većinska Srbija protiv ovakvog ponašanja i da će najveći dio novoizavranih parlamentaraca biti spreman stati na put novim podjelama u društvu – zaključuje Nikolić za Danas.

image
Cropix/Cropix

Teoretičar zavjera

Branimir Nestorović je inače pulmolog, ali široj je javnosti poznat po umanjivanju opasnosti od koronavirusa na samom početku pandemije (sjećamo se njegove čuvene preporuke Srpkinjama da "idu kupovati farmerke u Trst" u vrijeme kada je u Italiji dnevno bilo po nekoliko stotina mrtvih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus).

U međuvremenu je Nestorović postao rado viđen gost na alternativnim YouTube kanalima i po, u najmanju ruku, netipičnim stavovima. Definitivno se čini kako je pokupio glasove ljudi ojađenih koronamjerama, ako li ne i nešto širi spektar glasača sklonih "alternativnim" tumačenjima svijeta oko sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 02:54