StoryEditor
Regija‘kao gangrena‘

Kinezi napravili veliki zaokret u Srbiji, kreću s novom taktikom: uvode se masovna testiranja i izolacije u dvoranama i za one s najblažim simptomima

24. ožujka 2020. - 08:46
Vladimir Živojinović/AFP

Srbija je odlučila napraviti totalni zaokret u borbi protiv koronavirusa. Na to su ih savjetovali liječnici iz Kine koji su tijekom vikenda analizirali stanje. Mjere koje će uključiti masovna testiranja svih građana i izolaciju u javne prostore sviju koji imaju i najmanji simptom najavio je predsjednik Aleksandar Vučić.

- Broj oboljelih se povećava iz dana u dan zbog loše metodologije u kojoj smo davali dva puta dnevno informacije, sada ćemo jednom u 15 sati kao ostale europske zemlje. Do sada smo se trudili uz nadzor ne samo liječnika, nego naših stručnih ljudi da tu pandemijsku krivulju samo nekako usporimo da ne dođe do eksponencijalnog rasta, ali nismo suštinski napali virus - rekao je Vučić.

- Promijenit ćemo svoj pristup i politiku. Uz podršku kineskih prijatelja počet ćemo za 48 sati drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promjena pristupa sada? Mnoge zemlje u Europi su se utrkivale kako da odigraju politički. Dat ćemo sve od sebe, borit ćemo se duplo snažnije nego do sada.

Što kažu kineski liječnici? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspješno odsijecajte po milimetar gangrene, a ona se širi... Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatit ćemo dio gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo - kazao je Vučić.

Objašnjavajući što se podrazumijeva pod masovnim testiranjem, Vučić je i dodao:

- To znači da ćemo istražiti sve kontakte koje su imali oboljeli, i da krug širimo. Kad zahvatimo sve te za koje smo mi mislili, nakon pet dana, počet ćemo da zadiremo u zdravo tkivo stanovništva. Apsolutno blaga klinička slika će isto značiti da idete u bolnicu. Svakog novog sa simptomima, kada krene ovaj sistem, nema sumnje da će ići u smještaje (Sajam, Čair, Spens...). Oni koji su teži slučajevi, ići će na VMA, bolnicu Dragiša Mišović, Infektivnu kliniku... - poručio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:09