StoryEditor
RegijaSUZAVac U OČIMA

Jelena Zorić, novinarka čija je fotografija s prosvjeda preplavila društvene mreže: Huligani i doktori stoje rame uz rame

10. srpnja 2020. - 20:53
Jelena Zorić

Jelena Zorić, novinarka televizije N1, prvoga dana prosvjeda u središtu Beograda satima je izvještavala s njegovih ulica, prometnuvši se u pravu TV zvijezdu demonstracija u srpskoj metropoli.

Jelenina fotografija s prvog dana prosvjeda, na kojoj s mjesta događaja izvještava očiju natečenih od suzavca, preplavila je društvene mreže.

Mnogi su gledatelji njezino izvještavanje okarakterizirali kao školski primjer profesionalnog, nepristranog novinarstva. I sada, dok razgovaramo, što objektivnije nastoji opisati sve ono što je vidjela i doživjela.

- Prve večeri nitko nije očekivao neki veliki protest... Zato je i bilo tako malo policajaca. Ok, bacili su suzavac, svi plaču od suzavca, pa smo plakali i mi - ne pridaje pažnju vlastitoj reakciji na kemijsko sredstvo Jelena.

Najvažnije je da N1 televizija nije prestala s prijenosom događanja s beogradskih ulica na kojima se, zahvaljujući poslijepodnevnom dežurstvu, u startu zatekla kao jedina TV reporterka koja se izravno uključivala u program.

image
Andrej Isaković/AFP

- Puno ljudi koje sam pitala kako su došli na prosvjed rekli su mi da su se organizirali preko društvenih mreža u roku od sat vremena. Prve večeri je to bio izuzetno mješovit, nedefiniran protest. Bile su to političko-socijalne demonstracije, na ulicu su izašli politički oponenti aktualne vlasti, podijeljeni na različite frakcije. Bilo je onih lijeve, proeuropske orijentacije, kao i više nacionalno nastrojenih desničara. Sve se to nekako izmiješalo... - priča Jelena.

Čini joj se da prosvjedi definitivno još nisu profilirani.

- Mislim da su svi još zbunjeni, da ni policija ne zna s koje strane očekivati opasnost. Mislim da čak političke struje još nisu zauzele nikakav stav što će uraditi u pitanju daljnjih protesta. Kad dođete na prosvjede vidite da se ne traži samo ostavka Kriznog štaba, nego se traži i ostavka predsjednika države. A onda ugledate i ljude koji viču: "Ne damo Kosovo". U pitanju je izuzetno širok spektar polariziranog dijela društva. Vidjeli smo među prosvjednicima doktore znanosti i one za koje se priča da imaju policijski dosje. Ima i povrijeđenih novinara... Srećom, nismo među njima - veli Jelena.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 03:56