StoryEditor
Regijaalarm u BiH

Izvanredno stanje u mostarskoj bolnici: zaražena rodilja, novorođenče se testira, pokrenuta istraga zbog kršenja protokola za koronavirus

Piše PSD, Hina
18. ožujka 2020. - 12:26
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

U Mostaru su potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom. Svi su povezani s prvozaraženim muškarcem, potvrdio je dr. Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, piše Dnevni avaz.

Naglasio je i da ih zabrinjava što za prvozaraženog pacijenta koronavirusom u Mostaru nemaju konkretan epidemiološki podatak.

- To je nešto što nas sve zabrinjava i, zapravo, trebamo tražiti tko je nulti pacijent koji ga je inficirao. To da je navodno bio u Italiji, koliko mi znamo, takav podatak nemamo. On uporno tvrdi da nije bio u Italiji - rekao je dr.Arapović.

Drugi slučaj je supruga muškarca koji je u ponedjeljak primljen u SKB Mostar, a treći slučaj je, nažalost, rodilja na intenzivnom odjelu. U toku je testiranje tek rođenog djeteta, piše Dnevni avaz. Zaražena rodilja, inače, radi u firmi poduzetnika koji je prvozaraženi u Hercegovini.

Sporan je upravo prijem prvozaraženog pacijenta koji je smješten na Odjel za plućne bolesti mostarske bolnice. Županijsko, hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo otvorilo je danas istragu zbog mogućeg kršenja protokola, čime su ugroženi pacijenti i medicinsko osoblje.

"S ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti (...) pacijenata, ali tako i liječnika koji je sudjelovao u njihovu prijemu u SKB Mostar, tužiteljstvo će putem suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera SKB Mostar", priopćilo je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Kada se stvore potrebni zdravstveni uvjeti saslušat će se svjedoci i provesti druge istražne radnje, dodaje se.

Sumnja se, naime, da je liječnik zaobišao propisani postupak i smjestio pacijenta u bolnicu zajedno sa sinom, za kojega je utvrđeno da ipak nije pozitivan na virus COVID-19.

Više zaposlenika SKB-a upućeno je u utorak u izolaciju pošto se otkrilo da su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom koja je u ponedjeljak bila smještena na Odjelu za plućne bolesti.

No, dr. Kristina Galić, voditeljica Odjela za plućne bolesti apelirala je na to da se zaustavi medijski i javni linč doktora s ovog odjela koji je, kako je navela, tijekom svog dežurstva primio prvozaraženog. Ustvrdila je da pacijenta „nitko nije uveo“.

- Primarni kontakti su poslani na izolaciju. Mi smo u skladu sa svim uputama odradili dezinfekciju odjela. Po svim smjernicama pacijenti su transportirani u izolaciju. Bolesnik je došao na vrata Hitnog prijama, pregledan je, uzeta je epidemiološka anamneza. Navodi da nije putovao ni imao kontakte. Završili smo proceduru i pacijenta zbrinuli. Nejasna epidemiološka slika terena. Uveden je na vrata Hitnog prijama jer je bio respiratorno ugrožen - kazala je dr. Galić, prenosi Dnevni avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 05:23