StoryEditor
RegijaFederalna Uprava za inspekcijske poslove i Vlada F BiH

Inspektori češljaju liste nezaposlenih

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 16:40
Akcija će biti provedena u svim županijama u federaciji kako bi se konačno utvrdilo tko sve ima pravo na ostvarivanje mjesečne naknade u iznosu od 150 maraka

Tko radi na crno?
Federalna Uprava za inspekcijske poslove i Vlada F BiH kreću ovih dana u kontrolu lista nezaposlenih po zavodima za zapošljavanje.

Naime, u Vladi F BiH, konkreteno u resornom ministarstvu rada i socijalne skrbi ne vjeruju kako 360 tisuća osoba prijavljenih na zavodima ništa ne radi.

Naime, inspekcija će tijekom akcije kontrolirati u kojoj se mjeri poštuje Zakon o posredovanju pri zapošljavanju. To znači da će inspektore zanimati tko zapravo ima pravo biti na listi biroa i primati materijalnu pomoć. Iz ovog ministarstva uoči početka akcije stiglo je upozorenje prema kojemu sve osobe koje su prijavljene na biroima moraju ispunjavati određene uvjete, te isto tako moraju biti spremne tražiti posao, što u 80 posto slučajeva do sada nije učinjeno.

Važno je također podsjetiti na činjenicu da su zavodi za zapošljavanje u Federaciji nakon završetka rata postali utočišta za rješavanje socijalnih problema. Stoga predstavnici ministarstva rada i socijalne skrbi kao i Uprava za inspekcijske poslove pretpostavljaju da većina ljudi koji primaju sa zavoda pomoć u iznosu od 150 KM ne mogu živjeti, već se bave drugim poslovima, najviše radom na crno.

Akcija će biti provedena u svim županijama u federaciji kako bi se konačno utvrdilo tko ima pravo na ostvarivanje naknade u iznosu od 150 KM. Međutim, kako u BiH problemi vezani uz socijalnu skrb obično završe na reviziji, po svemu sudeći, to bi se moglo dogoditi i u ovom slučaju. Naime, iako akcija još nije krenula, u Upravi za inspekcijske poslove smatraju kako će prilikom kontrole lista nezaposelnih najveći problem predstavljati boračke kategorije.

Uprava podsjeća kako je velik broj onih koji su dobili sredstva za pokretanje malog obrta, te otpremnine, ali se usprkos tome i dalje nalaze na zavodima za zapošljavnje i primaju naknadu u inosu od 150 KM.

Izdvojeno

06. srpanj 2020 17:13